Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Pere Almeda: ‘La figura de Palau i Fabre ens obre moltes portes’

Núvol - Bernat Puigtobella. Barcelona 28-Jun-2013


Pere Almeda: ‘La figura de Palau i Fabre ens obre moltes portes’
Bernat Puigtobella. Barcelona.
/ 28.06.2013

Pere Almeda és des de fa un any el nou director de la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. També és el principal responsable del Festival de Poesia i +, que arrenca aquesta nit amb un concert de Carles Santos. Hem conversat amb Pere Almeda sobre el seu projecte a la Fundació i sobre el Festival que avui comença.



Pere Almeda, director de la Fundació Palau de Caldes d'Estrac



Des de fa un any aproximadament dirigeixes la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac. La teva entrada ha significat un revulsiu per una institució que tot i trobar-se prop de Barcelona, a vegades queda molt lluny. Com et vas trobar la fundació quan vas entrar i quin encàrrec vas rebre del patronat per donar-hi aquest impuls?

La Fundació Palau és una petita joia, amb un potencial enorme. Si estigués situada en un país com França, tot el territori hi confluiria. Durant aquests deu anys s’ha fet una bona feina, per bé que ara toca fer front a nous reptes, entre els quals és prioritari definir i donar més visibilitat al programa d’exposicions, atraure nous públics i situar-se en el mapa d’institucions culturals de referència, a través de les nostres activitats. Som conscients que fem cultura des de la perifèria, però això també significa aprofitar les oportunitats que se’ns ofereixen a partir d’allò que som i allò que volem ser.

A diferència d’altres centres similars, la nostra Fundació la vertebra la figura polièdrica de Josep Palau i Fabre, un dels grans intel·lectuals de la cultura catalana contemporània amb una gran varietat de registres que volem resseguir, tot desenvolupant el seu llegat i proposant-ne unes derivades que apuntin també al present i el futur. La Fundació no vol ser un mausoleu, el patronat en el seu conjunt ho té molt clar. Interpretar avui la figura de Palau i Fabre, significa no conformar-nos i intentar de manera crítica fer propostes arriscades, tant en l’art, com amb la literatura o la poesia, revisitant també la nostra història cultural més recent. D’altra banda, tenim clar que, si volem sobresortir i ser reconeguts ho hem de fer des de propostes de qualitat que complementin l’oferta cultural del país i que no es puguin trobar enlloc més.

La Fundació Palau té una de les col·leccions privades de tema picassià molt important, però El turista que visita Barcelona ja en té prou amb el Museu Picasso i rarament puja fins aquí a ampliar la seva visió del pintor. S’entén que hàgiu optat perquè Picasso no sigui el centre de la vostra activitat. Feu exposicions temporals, ara mateix una mostra de pintura comissariada per Perejaume…

Palau i Fabre és reconegut a nivell internacional com el gran expert en la vida i obra de Picasso. La Fundació vol enfortir aquesta vessant, fen-te un dels eixos de la seva actuació I no només des de la vessant expositiva, sinó a també a través d’altres iniciatives que ara estem desenvolupant. Així mateix, cada cert temps farem una exposició entorn Picasso des del prisma de Palau i Fabre, com la que hem programat pel 2014 recuperant una idea del propi Palau, sobre un dels períodes creatius més fèrtils de l’obra de Picasso. Per aquesta exposició esperem comptar amb algunes peces que rarament s’han vist aquí o en cap altre lloc. La figura de Palau i Fabre ens obre moltes portes, tant de col·leccions privades com també la de les grans institucions culturals. Treballar entorn una de les grans icones de l’art contemporani ens permet guanyar molta presència I projecció i això és quelcom que aprofundirem en col·laboració evidentment amb el Museu Picasso i d’altres institucions.

A la vegada, hem potenciat i estem definint un programa d’exposicions temporals de producció pròpia, com les recents La Revolta Poètica 1964-1982 que vam fer en col·laboració amb el Centre d’Arts Santa Mònica, de Barcelona o la que acollim actualment de Perejaume, Nocturn diürn. Sant Pol de Mar 1911-1980 que és un relat i una reflexio sobre la pintura, des de la pròpia mirada i experiència de l’artista i poeta i que us recomano fervorosament.

A la tardor d’enguany inaugurarem també una exposició sobre art i activisme, mostrant l’interacció de diferents artistes amb els moviments socials i com aquests són sensibles a les realitats punyents de les diferents crisis que experimentem. El programa d’exposicions que estem definint a tres i quatre anys vista ens ha d’ajudar també a desplegar la nostra col·lecció d’art i connectar les nostres activitats amb la literatura i la poesia, així com amb altres aspectes relacionats amb la història cultural del nostre país, sent a la vegada altaveu i plataforma del context cultural més immediat d’allà on som.



Josep Palau i Fabre, 1962 | Foto A. Altés

I esteu a punt de donar el tret de sortida del renovat Festival de poesia i +…

Si, avui dia 28 inaugurarem el Festival Poesia i + amb el piano de Carles Santos que és tota una declaració d’intencions. L’edició d’enguany ve carregada d’entusiasme intentant recuperar l’actitud vital i poètica de Palau i Fabre basada en la transgressió i la connexió de la poesia amb totes les arts i la vida. Un festival que durarà tres caps de setmana i fins el 12 de juliol. El dissabte 29 tindrem el Brossa Quartet de Corda i el seu Retaule d’avars amb un clavicèmbal i un cantant de hip hop, fent confluir estils i ritmes en un magma sorprenent. El divendres 5 de juliol tindrem un altre plat fort amb la Nit dels Poetes amb Josep Pedrals, la Núria Martínez Vernís i el Manuel Forcano i a continuació el Pau Riba amb els 40 Gripaus. El dia 6 ens fa molta il·lusió acollir una de les poques actuacions d’Enric Casasses i Pascal Comelade aquesta temporada, explorant de manera intensa com només ho saben fer ells, la relació entre poesia i música. La mateixa nit tindrem l’Ajo i els seus micropoemes. I el 12 de juliol Bradien i Escoffet que acaben de tocar al Sònar i El Petit de Cal Eril que han donat la campanada amb el darrer àlbum, clausuraran el festival. Durant tots aquests dies, tindrem també en el Pati de la Fundació recitals poètics arriscats, concerts i actuacions teatrals, així com també diverses jornades de portes obertes a la Fundació i una visita guiada de Perejaume a l’exposició Nocturn diürn.

El nostre objectiu a mig termini és fer créixer el Festival Poesia i + i convertir-lo una de les cites imprescindibles a l’estiu a la costa de Barcelona, tot servint-nos de la poètica per experimentar amb diferents disciplines i que el fet de venir fins a Caldes d’Estrac es converteixi en una experiència completa.

A vegades fa l’efecte que la vida cultural del nostre país està escindida entre dos pols d’atracció que a vegades es repel·leixen. Per una banda tenim equipaments com el que tu dirigeixes, i d’altres de més envergadura, que costen molt de mantenir i no sempre atreuen el seu públic potencial. Per altra, tenim un munt de col·lectius, associacions, companyies, festivalets, etc. que generen un teixit cultural a vegades amateur, d’altres subterràniament professional, que es busquen la vida amb espònsors o amb crowdfunding… Sembla que aquests dos mons no s’acaben de trobar. Què pot fer la Fundació Palau per fer-los convergir.

Tenim un teixit cultural i unes institucions que s’ha creat durant tots aquests anys que s’estan reinventant i que són allò que alimenta la sensibilitat i l’ànima d’un país que ara està en ple procés de canvi. Bona part de les respostes per sortir de la confusió actual, les trobarem sens dubte, en la creació i en els nous imaginaris provinents de l’art i la cultura, que és en part, allò que ens defineix. I això no pot defallir. La Fundació Palau es posa al servei d’aquesta cultura i la seva gent, que com en tants altres indrets, busquen nous paradigmes per fer front a les incerteses actuals. Ara és hora de vèncer qualsevol temor, la cultura de la por que alguns han intentat inculcar, comença a recular i la cerca de nous llenguatges ha de nodrir les nostres capacitat de futur. La Fundació Palau vol jugar un rol actiu i combatiu en el món cultural i esperem guanyar visibilitat i guanyar un major reconeixement a partir d’ara.
Bernat Puigtobella

@puigtobella http://www.nuvol.com

Núvol - Bernat Puigtobella. Barcelona

Origen


http://www.nuvol.com/entrevistes/pere-al...

Més sobre Escriptors i editors (482)