Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El president de l'AVL demana crear una comissió per a definir el valencià

La Veu del País Valencià 3-Jul-2013

Dimecres, 3 de juliol a les 18:45h Cultura

País Valencià
El president de l'AVL demana crear una comissió per a definir el valencià
Intenta cercar una eixida a la proposta del PP sobre l'origen iber de la llengua
Comentaris 8 comentaris
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), ha proposat la creació d'una comissió de treball amb la Conselleria de Cultura i amb la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE) per a analitzar la definició que sobre el valencià arreplega el diccionari de la institució.

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).
Foto: AVL
URL curta

Notícies relacionades

01.07.2013. L'AVL assegura que el PP incompleix la llei en afirmar que el valencià és una llengua ibèrica
21.06.2013. El PP valencià recorre a l'anticatalanisme com a arma electoral
19.06.2013. PP: "El valencià és un idioma evolució de l’ibèric"
20.06.2013. Editorial: Que ens deixen la llengua en pau!

Etiquetes
AVL, Llengua
EFE / RedactaVeu / València

Així ho ha proposat hui el president de l'AVL, Ramon Ferrer, amb la finalitat de "cercar la pau, el consens, el punt de trobada i la suma, i no la divisió", segons han indicat fonts de la institució normativa.

Ramon Ferrer intenta aplacar les ires que ha provocat la declaració institucional del passat dilluns: "El valencià, pròpiament dit, és va conformar a partir del segle XIII, en què fou dut ací pels repobladors catalans i aragonesos vinguts amb Jaume I, com demostra la història, la documentació medieval, l’onomàstica i la filologia, especialment la fonètica, la morfologia, la sintaxi i el lèxic històrics, que mostren la seua procedència del llatí".

Era la resposta a la 'singular' proposta del PP que indica l'origen iber del valencià en el S. VI a.C. I continuava l'AVL: "Per això, valencians, catalans, balears, i els habitants d’altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó, compartim una mateixa llengua". Massa lluny. L'anomenat 'valencianisme' es va alçar en peus de guerra. Alguns diputats del PP han proposat la dissolució immediata de l'AVL i els més prudents, el seu ofec econòmic. Com eixir d'aquesta? Creant una comissió.

Una comissió d'estudi entre l'AVL i la Conselleria d'Educació i Cultura que 'millore' l'actual definició de valencià en el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). Una definició de valencià en què càpien tots, amb la qual estiguen d'acord tots.

Cosa difícil d'aconseguir. El text del PP demana que la RAE reconega al valencià "la seua categoria de llengua o idioma propi dels valencians".

L'AVL en la seua declaració institucional assenyalava que la iniciativa del PP "no respecta" en la seua redacció la normativa lingüística oficial de l'AVL, que és d'aplicació obligatòria a totes les Administracions públiques del País Valencià, i demanava que la llengua no s'utilitze com "un instrument polític de confrontació entre els valencians".

L'entitat recordava que el 9 de febrer de 2005 va aprovar per unanimitat i amb caràcter prescriptiu el "Dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l'entitat del valencià".

La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/3391/el-p...

Més sobre Acadèmia Valenciana de la Llengua (154)