Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'independentisme recupera la memòria de l'intel·lectual i polític Xavier Romeu

Vilaweb 5-Jul-2013

Divendres 05.07.2013 06:00

L'independentisme recupera la memòria de l'intel·lectual i polític Xavier Romeu

En unes jornades organitzades pel PSAN avui i demà a l'Espai VilaWeb

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Xavier Romeu va ser un intel·lectual destacat, membre del PSAN, que es morí massa aviat. Aquest cap de setmana Joan Rendé, Isabel-Clara Simó, Josep Guia i Josep Bargalló, entre més, el recordaran en unes jornades.

El simposi comença avui a les 18.30, amb un debat sobre la faceta d'escriptor de Romeu, amb Josep-Anton Codina, Guillem-Jordi Graells i Isabel-Clara Simó, moderat per Montserrat Niubó.

Demà a les 10.00 es farà un debat sobre el seu vessant de periodista, amb Vicent Partal i Joan Rendé, moderat per Salvador Balcells. A les 11.00 se'n farà un altre sobre la seva tasca de professor i lingüista, amb Josep Bargalló, Maria Conca i Montserrat Palau, moderat per Sofia Lozano. I a les 12.30 Josep Guia presentarà un audiovisual sobre la militància independentista de Xavier Romeu. Jordi Moners i Guillem Romeu tancaran el simposi.

Xavier Romeu

Xavier Romeu i Jover fou un patriota, lingüista i escriptor. Va nàixer a Barcelona l'any 1941 i es morí, víctima d'un accident de trànsit, el 12 de juliol de 1983. Va ser un treballador incansable per la cultura, es va llicenciar en filologia romànica a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona i va ser professor de gramàtica històrica i fonologia de la incipient Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. També exercí de professor de fonologia catalana a l'Institut de Teatre de Barcelona i fou professor de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent.

L'obra lingüística li va ser pràcticament tota publicada després de la mort. El 'Manual de fonologia catalana' constitueix una aplicació a la nostra llengua nacional dels estudis que havia fet entorn del Cercle Lingüístic de Praga durant l'estada en aquella ciutat, del 1968 al 1970. A banda, també va escriure obres de teatre i de narrativa.

Durant molts anys viatjà constantment per tot Europa i va alternar els estudis amb el treball manual i el coneixement d'idiomes. El seu tarannà obert i a la vegada sorneguer li féu guanyar el respecte i la simpatia dels qui el conegueren i hi treballaren. La fermesa de la seva amistat era tan pregona com les conviccions polítiques o els sentiments patriòtics.

Xavier Romeu no dubtà ni un segon a posar la seva vida i el seu ample cabal intel·lectual al servei del seu poble en la lluita per la independència nacional. Per això l'any 1978 va ingressar al PSAN, partit del qual fou membre del comitè executiu des del 1979. Així mateix, l'any 1980 impulsà la creació dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans i es destacà públicament, en uns anys difícils per la repressió, com a militant independentista.
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4132012/2...

Més sobre Escriptors i editors (482)

Destacats