└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Twitter en catalÓ: falten els m˛bils

Diari Ara Balears - ALBERT CUESTA 5-Jul-2013

XARXES

Twitter en catalÓ: falten els m˛bils
En el primer any disponible l'han adoptat mÚs de 114.000 usuaris
ALBERT CUESTA

Barcelona | Actualitzada el 05/07/2013 00:00

Twitter en catalÓ: falten els m˛bils Twitter en catalÓ: falten els m˛bils FERRAN FORN╔

El 5 de juliol del 2012 Twitter activava la versiˇ en catalÓ de la seva web, tradu´da en poques setmanes per centenars de voluntaris a partir del moment en quŔ l'empresa els va obrir la possibilitat de fer-ho. D'aquesta manera, i desprÚs de mÚs de dos anys reclamant-ho intensament, els internautes catalans s'afegien als d'una altra vintena d'idiomes ja disponibles en aquesta xarxa social.

Dotze mesos mÚs tard, la web Twitterencatala.org estima que mÚs de 114.000 tuitaires han configurat el seu perfil de Twitter per tal de veure'n la web en catalÓ. Es tracta d'una estimaciˇ indirecta, ja que l'empresa no facilita dades d'˙s per idioma, per˛ la xifra sembla relativament modesta considerant que a Catalunya hi ha d'haver almenys 900.000 usuaris de Twitter. Es tracta d'una altra estimaciˇ, en aquest cas obtinguda d'aplicar el 16% de la poblaciˇ estatal que som els catalans als 5,74 milions d'usuaris ˙nics de Twitter que registrava ComScore al febrer; de fet, la xifra real podria ser encara mÚs alta, ja que l'˙s habitual de xarxes socials aquÝ supera en sis punts la mitjana de l'Estat, segons l'informe 2012 de Societat de la Informaciˇ de la Fundaciˇ Telefˇnica.

╔s probable que una part significativa de la diferŔncia sigui en els m˛bils: mÚs de la meitat dels tuitaires piulen sobretot amb dispositius de butxaca, i les aplicacions m˛bils de Twitter per a Android i iOS -els dos sistemes operatius de smartphone mÚs venuts- no estan tradu´des al catalÓ ni se n'ha obert el procÚs de traducciˇ. En canvi, sÝ que ho estÓ el de la versiˇ web de Twitter per a navegadors m˛bils (mobile.twitter.com), que permetria disposar del catalÓ en qualsevol telŔfon intelĚligent, per˛ l'activitat dels traductors estÓ sent molt inferior a la de fa un any: ahir encara quedaven per traduir mÚs de 1.700 frases. Sembla, doncs, que l'interŔs s'ha desinflat considerablement, i per ara nomÚs poden piular en catalÓ des del m˛bil els usuaris de BlackBerry, que sÝ que tÚ tradu´da l'aplicaciˇ oficial de Twitter.

En tot cas, l'idioma de la interfÝcie que es fa servir per interactuar amb els serveis de la xarxa tÚ un valor simb˛lic, per˛ no afecta el que realment importa, que Ús l'idioma del contingut. I en aquest aspecte, un estudi de la Universitat de Cornell situava el catalÓ en la posiciˇ 19 entre les llengŘes mÚs usades a Twitter. El que no Ús encara possible Ús especificar que estem piulant en catalÓ. A diferŔncia de Facebook, que en els perfils d'empresa permet indicar en quin idioma s'escriu i als lectors triar en quin idioma volen llegir, Twitter nomÚs l'endevina amb un encert relatiu, i en alguns pa´sos ofereix l'opciˇ de traducciˇ automÓtica de les piulades.

El catalÓ en altres xarxes

Cinc de les tretze plataformes 2.0 mÚs utilitzades a l'Estat disposen de versiˇ en catalÓ; afortunadament, entre elles hi ha les quatre que acumulen la majoria de l'audiŔncia social, segons IAB Re- search: es tracta de Facebook (96%), Twitter (46%), Tuenti (35%) i Google+ (29%), a les quals s'ha d'afegir des d'aquest any Badoo (12%). En canvi, les altres vuit, encapšalades per la comunitat professional LinkedIn (18% dels internautes socials de l'Estat) encara no parlen el nostre idioma. En concret, no es presenta en catalÓ cap de les xarxes orientades a la fotografia, des de la clÓssica Flickr fins a les emergents Instagram i Pinterest. Tampoc Tumblr ni Foursquare.

A mesura que guanyin pes els nous sistemes d'interacciˇ home-mÓquina, el catalÓ tornarÓ a trobar-se en posiciˇ desfavorable: el cercador de Google per veu ja entÚn les consultes en catalÓ, per˛ no aixÝ el Siri d'Apple.

Diari Ara Balears - ALBERT CUESTA

Origen


http://www.arabalears.cat/premium/media/...

MÚs sobre El catalÓ a les noves tecnologies (252)

Destacats