Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Garrido: ‘El valencià autèntic és el que diu l'AVL'

Diari El Punt Avui - Europa Press. València 2-Jul-2013

Garrido: ‘El valencià autèntic és el que diu l'AVL'
El president del Consell Jurídic Consultiu adverteix que les normes de l'entitat són d'obligat compliment per a totes les institucions públiques
Es mostra contrari a la reducció de membres de la institució perquè atemptaria contra la seua independència
02/07/13 14:57 - valència - Europa Press
[Garrido en una foto d'arxiu amb el president Alberto Fabra. Foto: ARXIU.]
Garrido en una foto d'arxiu amb el president Alberto Fabra. Foto: ARXIU.
1

El president del Consell Jurídic Consultiu (CJC), Vicente Garrido, ha afirmat que les normes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) sobre el valencià “són d'obligat compliment” pels organismes públics i que “el valencià autèntic és el que l'AVL diga perquè s'ha creat per a això”.

Garrido s'ha expressat d'aquesta manera sobre l'informe de l'AVL que adverteix que la proposta parlamentària del PP perquè la Real Acadèmia Espanyola reconega el valencià com a idioma propi “vulnera l'ordenament jurídic valencià” i “no respecta, en la redacció, la normativa lingüística oficial de l'AVL”. El president del CJC ha afirmat que l'AVL és una “entitat consultiva i normativa” i la llei de creació d'aquesta institució “diu que el valencià és el que l'AVL diga que és; i que les normes del valencià són les que l'AVL diu que són”. Per tant, “tots els ens públics estan obligats a utilitzar el valencià que l'AVL dicta”. Garrido també ha advertit que l'incompliment de la normativa oficial pot suposar la no obtenció de subvencions públiques. En el cas del grup parlamentari popular, l'escrit del qual està ple de termes contraris a la normativa acadèmica, el president del CJC ha dit que hi ha un problema de naturalesa jurídica, ja que “ni és un òrgan de les Corts, ni d'un partit”. “El més lògic és que utilitzaren la normativa de l'AVL”, ha dit. Això no obstant, ha considerat que la vulneració de la normativa no pot impedir la seua tramitació per part de la Mesa de les Corts, com han assegurat alguns representants de l'oposició.

Inamobilitat

D'altra banda, preguntat per la proposta de reforma del govern valencià per reduir a la meitat els membres de l'AVL, Garrido ha recordat que el CJC ha dit en els seus dictàmens que la “inamobilitat dels seus membres s'ha de respectar” perquè és l' “essència i l'ànima de la institució”. Es tracta, ha apuntat, que aquestes institucions “actuen amb independència i amb objectivitat” i per a això “ha d'haver-hi inamobilitat”, si no, “es perd la independència”, ha remarcat.

Garrido no ha volgut pronunciar-se sobre si la reducció de membres pot posar en perill el pacte lingüístic, però ha recordat que es va “crear una institució per resoldre un problema que ens ha acompanyat en la nostra història recent”. Així, quan es va instituir l'AVL es va fer de forma “molt meditada” i seguint el criteri del Consell Valencià de Cultura perquè tinguera 21 membres i “hi estigueren representades les diferents sensibilitats”.
Darrera actualització ( Dimecres, 3 de juliol del 2013 08:36 )
Diari El Punt Avui - Europa Press. València

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Acadèmia Valenciana de la Llengua (154)