Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Suport a Paco Muñoz Giménez, detingut per la policia nacional per parlar-los en valencià

El Tempir 22-Jul-2013


Suport a Paco Muñoz Giménez, detingut per la policia nacional per parlar-los en valencià
22 juliol 2013

El passat 18 de juliol, durant la concentració de mig centenar de persones davant la seu local del Partit Popular a Elx (al carrer Marqués d’Asprelles) per a protestar pels casos de corrupció del govern de l’estat, Paco Muñoz Giménez, conegut integrant del Grup Antimilitarista Tortuga, fou detingut per la policia nacional pel simple fet d’adreçar-se en valencià quan un membre del cos policial va demanar-li que s’identificara mitjançant el DNI. Paco Muñoz, que havia acudit a la concentració sense el document identificatiu, no va es negar a identificar-se en cap moment, cosa que ho va explicar en valencià al policia que li ho havia sol·licitat. La reacció del policia va ser contundent i li va respondre ” a mi no me hables en el valenciano de los cojones”. Tot seguit, es va detenir Paco Muñoz i va ser traslladat a la comissaria.

Després de reunir-se amb un comandament policial i una vegada identificat oralment, cosa que podria haver-se fet durant la concentració tal com marca la llei, van deixar en llibertat Paco Muñoz amb tres denúncies: desobediència per no haver-se identificat, cosa que no es va produir en cap moment segons testimonis; assistència a una concentració il·legal i per haver apegat alguns adhesius a la façana de la seu del Partit Popular.

Des de la Junta Directiva d’El Tempir expressem el nostre suport i solidaritat amb Paco Muñoz Giménez perquè és intolerable que un ciutadà siga detingut pel simple fet de parlar en valencià quan intentava identificar-se i explicar que no duia el DNI, identificació que podria haver-se realitzat en el mateix lloc, tal com ho preveu la llei. Entenem que aquesta actitud és inacceptable en un estat democràtic que ha de garantir el dret dels seus ciutadans a expressar-se en la llengua pròpia del país… i, a més, d’un cos policial que ha d’estar al servei dels ciutadans i, per tant, si vol ser professional i moderna, ha de ser capaç d’atendre i respectar les persones que fan servir una llengua diferent al castellà. No es pot acceptar la criminalització ni un tracte de ciutadà de segona dels valencianoparlants.

Lluís Xavier Flores Abat, agredit per parlar en valencià a un policia local al Campello

Amb tot, però, el cas de Paco Muñoz no és un cas aïllat a l’extrem sud del país. Recentment, un policia local del Campello va denunciar Lluís Xavier Flores Abat per parlar-li en valencià i dir que el seu nom és “Lluís Xavier”. A més, també l’ha denunciat per “intentar fugir” i “altercats”, sumant les dues multes una quantia de 400 euros. Ni l’Ajuntament del Campello ha respost la petició de Lluís Xavier Flores perquè li retiren la denúncia i el policia local es disculpe, ni la Subdelegació de Govern ha respost la reclamació del denunciat perquè l’ha feta en valencià i cal enviar-la a traduir, amb la qual cosa no es compleix els criteris d’eficiència i de servei d’una administració amb els ciutadans valencianoparlants.

(Font: ACL El Tempir)
El Tempir

Origen


http://www.eltempir.cat/ca/2013/07/22/su...

Més sobre Discriminació lingüística (411)