Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un veí de Puçol, víctima d’una denúncia falsa de la Guàrdia Civil per parlar en valencià

La Veu del País Valencià 7-Ago-2013

Dimecres, 7 d'agost a les 12:15h Cultura

L'Horta Nord > Túria > País Valencià
Un veí de Puçol, víctima d’una denúncia falsa de la Guàrdia Civil per parlar en valencià
El jove ho ha denunciat en dos escrits en el Facebook
Comentaris 18 comentaris
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (16 vots)

“La verdad es que cuando te empiezan hablando en valenciano jode bastante”, reconeix un agent de la Guàrdia Civil després que un jove de Puçol haja posat una queixa perquè un agent li havia posat una denúncia falsa per parlar en valencià.

URL curta

Etiquetes
Llengua, Valencià
RedactaVeu / Puçol

Parles en valencià? Denunciat! Això va passar al Puig i a Puçol. “La verdad es que cuando te empiezan hablando en valenciano jode bastante”, reconeix un agent de la Guàrdia Civil. Així ho ha denunciat aquest cap de setmana Rubén Durà, un veí de Puçol, en dos escrits en el seu Facebook que no tenen pèrdua.

“Com en els pitjors temps de la pitjor Espanya, ens criminalitzen per parlar en la nostra llengua a la nostra casa”, lamenten des de Compromís.

Ací estan els dos escrits de Rubén. No tenen pèrdua!

Primer escrit, dissabte 3 d’agost

“Aquesta mateixa vesprada em parà la Guàrdia Civil a la localitat del Puig, vaig acompanyat de 4 persones més en el cotxe, jo em trobe assegut com a acompanyant en el seient de darrere.

Després que ‘l’agent’ es dirigira a tots els que ens trobàvem al cotxe sense cap mena de respecte des del primer moment, ha ordenat que baixarem un per un per escorcollar-nos. Quan vaig baixar jo, em vaig dirigir a ‘l’agent’ en castellà per dir-li que havia de llevar-me el cinturó de seguretat que tal i com mana la llei, duia posat. En baixar, passe a parlar-li en valencià i des d’aquell moment, ‘l’agent’ pren una actitud altiva i ‘xulesca’.

Una vegada ens va escorcollar a tots i va comprovar que no hi havia cap problema, ens va ordenar a un company i a mi (els únics que li havíem parlat en valencià), que li entregarem el DNI ja que anava a denunciar-nos per no dur posat el cinturó…i així ho va fer (…)”.

Segon escrit, diumenge 4 d’agost

“Quina llàstima que encara hui parlar la llengua que m’ha ensenyat a posar en valor paraules com estima, respecte, llibertat, tolerància…haja de ser l’objectiu de l’odi d’alguns (massa) que no la parlen i la voldrien veure morta i com a conseqüència esdevinga un acte de resistència per part d’aquells que la parlem i l’estimem.

M’estime la meua llengua perquè és natural fer-ho, perquè sé amb ella i per ella, perquè el fet de parlar-la fa que m’estime i respecte qualsevol altra, siga quina siga, perquè parlant-la sent participar des del meu humil localisme d’una gran globalitat de la qual em sent part i també m’estime.

Per això, però també per molts altres motius, m’ha entristit comprovar, en anar hui a la caserna de la guàrdia civil d’ací, de Puçol, per posar una queixa pel tracte rebut d’ahir per un ‘agent’ i per haver-me posat, aquest mateix, una denúncia falsa. Que sí, que malgrat que hui sí que ens han tractat molt millor, amb ‘respecte’ i ‘professionalitat’ i ajudant-nos en tot allò que ha fet falta, tanmateix hem hagut de dirigir-nos als agents en castellà, i a sobre, hem hagut d’aguantar i tragar-nos fins a tres ocasions comentaris com “es que claro si le hablasteis en valenciano, el se pudo molestar”, o “simplemente por respeto deberiais haberos dirigido en castellano”, o “la verdad es que cuando te empiezan hablando en valenciano jode bastante”.

I clar, ara vas i pretens fer que entenguen que no estàs d’acord amb eixos comentaris i que vols que t’atenguen en valencià…doncs res, ho perds tot. Eixe és el seu respecte i la seua tolerància mentre que a tu només et queda picarte-la en dos pedres i, això sí, seguir utilitzant, tossudament, amb alegria, espontaneïtat, naturalitat i de forma incansable, l’eina que ells més odien…EL CATALÀ, allò que ens defineix”.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/3936/un-v...

Més sobre Discriminació lingüística (411)