Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Pino Tilloca: "A l'Alguer la transmissió de la llengua catalana és interrumpuda"

Tornaveu - Joan-Ramon Gordo i Montraveta 20-Ago-2013

Pino Tilloca
President de l'Obra Cultural de l'Alguer
Entrevista
— 20/8/2013
Pino Tilloca: "A l'Alguer la transmissió de la llengua catalana és interrumpuda"


Com valoreu la vostra presència a l’UCE?
Nosaltres venim a Prada des de fa vint anys i portem el testimoniatge de la gent de l’Alguer que és el poble de llengua catalana de Cerdenya . En aquest sentit ens sembla important que en un context pancatalanista com és el de l’UCE, tingui garantida la presència de la comunitat catalanoparlant d’Itàlia. És per aquest motiu que l’Obra Cultural de l’Alguer, de la qual en sóc president, faci un esforç important per poder garantir aquesta presència i testimoniatge.

En que es concreta aquesta presència?
Conferències sobre la catalanitat de la ciutat de l’Alguer, llibres escrits en català que hem editat com a Obra Cultural, espectacles teatrals, manifestacions de caràcter musical, gastronomia, persones especialment joves ...

Enguany què destacaries de la vostra aportació?
Tal com vam fer l’any passat en les Primeres Jornades de l’Alguer portem una sèrie d’iniciatives i de productes alimentaris algueresos. Plats característics nostres, vins... Enguany a més hem portat un cuiner que prepararà en directe plats característiques de la nostra ciutat, un de pasta i un dolç, així com vins produïts a les bodegues de l’Alguer. Naturalment tot plegat acompanyat amb diverses viandes, formatges...

Hi ho feu coincidir amb el taller de vins de la Rosa Vila...
Exacte. Ens sembla que és una bona manera de sumar i alhora de mostrar les pròpies particularitats.

Quina és la valoració que fa la ciutadania algueresa sobre la vostra presència a l’UCE?
La percepció està lligada al fet de la pèrdua de la catalanitat a l’Alguer. La transmissió de la llengua catalana és interrumpuda. Per exemple, els joves no parlen en alguerès, malgrat que l’entenen, tot i que cal reconèixer que hi ha sectors joves que s’esta esforçant en incorporar-lo dins de la seva normalitat. Cal esmentar, però, que hi ha una sensibilitat per tal que no es perdi aquesta personalitat catalana de l’Alguer.

Com veieu des de l’Alguer el procés polític actual de Catalunya?
Nosaltres miren amb atenció el procés d’independència de Catalunya però els catalans han de comprendre que nosaltres som gent italiana, sarda, de cultura i de llengua catalana, però, i que mira amb molta atenció i respecte tot aquest procés.

Joan-Ramon Gordo i Montraveta

Tornaveu - Joan-Ramon Gordo i Montraveta

Origen


http://www.tornaveu.cat/edicio-85/entrev...

Més sobre Alguer (61)