Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Compromís demanarà explicacions en les Corts per la persecució del valencià pel cos policial

Diari El Punt Avui. País Valencià 21-Ago-2013

Compromís demanarà explicacions en les Corts per la persecució del valencià pel cos policial
El cas de l'Arenal Sound, el jutjat de primera instància de Vinaròs o intimidacions en ple centre de la ciutat de València, són alguns dels casos denunciats per la coalició
21/08/13 15:19 - País Valencià - Redacció
[Membres de la policia identifiquen uns joves pels carrers de València. Foto: EL PUNT AVUI.]
Membres de la policia identifiquen uns joves pels carrers de València. Foto: EL PUNT AVUI.
1

El portaveu de Compromís en matèria lingüística i cultural, Josep Maria Pañella, ha denunciat “la preocupant onada de repressió, marginació i persecució als ciutadans i ciutadanes que parlen valencià, que pateixen la violació sistemàtica dels seus drets lingüístics per part d'empreses privades, d'agents de cossos i forces de seguretat de l'Estat i també per funcionaris de l'administració de justícia”.

Per eixos motius, Pañella ha anunciat que ha registrat una sèrie de preguntes perquè el conseller Castellano comparega en les Corts “i done explicacions de per què es permet a un secretari judicial de Vinaròs no acceptar les demandes que registren alguns advocats en valencià, infringint la legislació i obviant que el valencià és una llengua oficial i també vàlida per a la justícia”.

La coalició Compromís vol saber si el conseller té constància d'eixos fets i què hi pensa fer.

Per altra banda, des de Compromís també anuncien que demanaran la compareixença en les Corts valencianes de la delegada del Govern, Paula Sánchez de León, perquè explique si s'han pres mesures contra els atacs als parlants del valencià, uns atacs que provenen d'agents de les forces del l'ordre i que “en ple segle XXI i en una societat democràtica no haurien de passar”, segons ha declarat el parlamentari de Compromís per Castelló.

Pañella ha recordat fets com les denúncies falses de agents de la Guàrdia Civil “a persones que els parlaven en valencià, les agressions d'agents privats a valencianoparlants en l'Arenal Sound de Borriana i, hui mateix, la policia nacional ha recriminat un ciutadà, militant de Compromís, en ple centre de València pel fet d'adreçar-se als agents en valencià”.

Aquest cas ha passat hui al carrer Archena de València, prop de la ciutat administrativa 9 d'Octubre, quan uns agents han exigit a un ciutadà que els donara tots els objectes que portara damunt i que s'identificara. En el moment que el ciutadà ha preguntat en valencià que per quina raó se li exigia això, el tracte dels policies cap a aquesta persona ha estat totalment vexatori. De fet, el jove ha enviat un escrit a la Direcció General de la Policia per informar dels fets, i des de Compromís també faran arribar el cas al Ministeri de l'Interior, mitjançant el diputat Joan Baldoví.

Segons Pañella, “són fets inadmissibles que continuen passant perquè els responsables polítics de les diferents administracions públiques no prenen les mesures adients. Quan denuncien, insulten o neguen poder usar el valencià a qualsevol persona, es demostra que el PP no és un partit ni valencià ni valencianista i per això demanem compareixences, demanem explicacions i demanem la depuració de responsabilitats”.
Darrera actualització ( Dimecres, 21 d'agost del 2013 21:37 )
Diari El Punt Avui. País Valencià

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Discriminació lingüística (411)