Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

"Encara ara hi ha moltes agressions lingüístiques als PPCC"

El Singular Digital - Mar Sabé 28-Ago-2013

Política
28/08/2013
"Encara ara hi ha moltes agressions lingüístiques als PPCC"
Ignasi Bea, regidor de la CUP a Sant Cugat, publica en el seu primer llibre 13 casos de discriminació per part de cossos policials per parlar en català
Mar Sabé
"Avui en dia als Països Catalans encara hi ha moltes, masses, agressions lingüístiques per part dels cossos policials", explica Ignasi Bea a El Singular. "Hi ha molta desigualtat entre territoris: mentre que a Catalunya la majoria de gent és conscient que la immersió lingüística és important i s’aposta per la llengua pròpia, al País Valencià i a les Illes Balears s’hi ha fet unes polítiques molt coherents enfocades a acabar amb el català en un període curt de temps", es lamenta, a l'hora que argumenta que "malauradament, l’anticatalanisme té rèdit electoral". "Cal conscienciar que no tot arreu és Catalunya", sentencia.

Ignasi Bea Seguí va néixer a Barcelona al 1984. Regidor de les CUP a Sant Cugat del Vallès des del 2011, és politòleg i estudia un màster en història. La seva voluntat de denúncia l’ha portat a escriure el seu primer llibre "¡En cristiano! Policia i Guàrdia Civil contra la llengua catalana", de Cossetània Edicions, que veurà la llum el proper dilluns 2 de setembre.

En aquest llibre, Bea repassa 13 casos de discriminació lingüística arreu dels Països Catalans des del 1996 fins al 2012, "que demostren que malauradament aquestes situacions no són cosa del passat i segueixen tenint lloc avui en dia", argumenta l’autor. Dos d’aquests casos, però, van succeir durant el franquisme i l’autor també els ha volgut explicar per la seva significació i "per tal de mostrar la cara més quotidiana de la repressió a la llengua durant el seu període més àlgid".

La tossuderia ens ha mantingut catalanoparlants?

"Tenim una arma de provada eficàcia: la tossuderia. Així doncs, a la pregunta com ha sobreviscut la nostra llengua?, des dels decrets de Nova Planta fins a Franco, té com a resposta la tossuderia dels parlants", escriu Isabel-Clara Simó al pròleg del llibre. "Tossuderia però també determinació", puntualitza Bea, "la voluntat de no voler renunciar al teu ADN".

L’autor ha basat aquest llibre en la documentació de les històries i en converses personals amb els afectats, que l’ha portat a recórrer en l’últim any diverses vegades els Països Catalans. També resol com ha quedat la situació de cada cas i quines en són les valoracions dels propis afectats.

Bea explica que la sensació que més comparteixen els denunciants és la ràbia i la impotència. "Més que la violència física és la humiliació de no poder parlar amb la teva llengua a casa teva", explica, i és “aquesta sensació de ràbia el que porta a denunciar”. També convida a que la gent en sigui conscient: "Cal fermesa a l’hora de garantir els drets lingüístics" i recorda que "només demanem el compliment de la legalitat".

A Espanya "no hi ha camí"

Bea explica que li agrada escriure però que de moment no té en ment fer cap altre llibre. "L’he escrit com a eina de denúncia política", argumenta. Segons ell, la única manera de garantir els drets lingüístics és la Independència dels Països Catalans. "Dins el govern espanyol no hi ha més camí per recórrer", sentencia.
El Singular Digital - Mar Sabé

Origen


http://www.elsingulardigital.cat/cat/not...

Més sobre Insults/agressions per parlar català, insults per ser catalans (104)