Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un advocat d'Elx denuncia un policia nacional per discriminació lingüística

Diari El Punt Avui. Daniel Betoret. Elx 13-Set-2013

Un advocat d'Elx denuncia un policia nacional per discriminació lingüística
A Francisco Cortell li van exigir que parlara en “español” i li van etzibar un “esto es España” quan volia presentar una denuncia per pedofília
El Tempir d'Elx ha fet pública la denúncia i s'ha solidaritzat amb la víctima d'aquest nou tracte vexatori vers la llengua
13/09/13 13:02 - Elx - Daniel Betoret
[Comissaria d'Elx en què s'ha produït l'agressió lingüística. Foto: B. VIDAL.]
Comissaria d'Elx en què s'ha produït l'agressió lingüística. Foto: B. VIDAL.
1

Elx ha estat escenari d'un nou cas de discriminació lingüística aquesta setmana quan l'advocat Francisco Cortell volia presentar una denuncia davant la policia nacional per un cas de pedofília.

L'agent que l'atenia li va exigir que parlés en espanyol i li va etzibar, en un “to fatxenda”, segons el mateix relata, “sabe que es esto?” —assenyalant l'escut de la policia que duia al pit—, “esto es España”.

L'advocat, víctima d'aquest nou cas de discriminació, va demanar ser atès en valencià, però el van adreçar a al policia local d'Elx i en demanar el llibre de reclamacions, el policia li va respondre que no n'hi havia.

Davant d'aquesta situació, Cortell, va demanar a l'agent que s'identifiques i aquest li va donar el número de placa, encara que sense acreditar-lo físicament. Davant d'aquesta situació, Francisco Cortell va decidir presentar una queixa mitjançant el correu electrònic i també una denúncia al web de la policia nacional.

Denúncia per pederàstia

Els fets es van desencadenar després que la víctima detectes un arxiu de contingut pedòfil inserit a una pel·lícula que s'havia descarregat el seu fill. Cortell es va posar en contacte amb la policia nacional que li va aconsellar que anés a la comissaria a presentar la denúncia, en un primer moment no va tenir cap problema per expressar-se en valencià, però va ser quan li van demanar, via correu electrònic que tornes a personar-se a la comissaria per a presentar la denúncia formalment quan va trobar-se a un nou agent que es va negar a atendre'l en valencià, li va exigir que parles en espanyol i li va recriminar que parles en valencià perquè “esto es España”.

Cortell, que és natural de La Vila Joiosa, on exerceix d'advocat i ha estat secretari del Bloc, resideix ara a Elx, on es van produir els fets.

El Tempir

L'associació il·licitana per la llengua, El Tempir, ha estat qui ha difós aquest nou cas de discriminació lingüística a la capital del Baix Vinalopó i s'ha volgut solidaritzar amb la víctima d'aquest tracte vexatori i ha volgut recordar que, la Llei Orgànica 4/2010, de 20 de maig, del Règim disciplinari del Cos Nacional de Policia estableix en l'article 7 el següent: “Es considera falta molt greu tota actuació que supose discriminació per raó d'origen, racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat, orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement, veïnatge, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”.

La mateixa associació ha reclamat a les autoritats públiques estatals i valencianes que “adopten les mesures necessàries per a que no es tornen produir-se fets d'aquesta mena, que cada vegada són més habituals no sols a Elx, sinó a altres pobles i ciutats valencians”.
Darrera actualització ( Divendres, 13 de setembre del 2013 13:41 )
Diari El Punt Avui. Daniel Betoret. Elx

Origen


http://www.elpuntavui.cat/noticia/articl...

Més sobre Discriminació lingüística (411)