Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

"Pels nostres collons!"

e-notícies 1-Nov-20131 de Novembre de 2013. 09:50h."Pels nostres collons!"

La selecció espanyola d'hoquei parla català
Crits de guerra

El català és la llengua habitual de la selecció espanyola d'hoquei sobre patins -tots els seus integrants són catalans menys un- tal i com mostra el reportatge del programa Informe Robinson de Canal+ sobre com Espanya va guanyar el cincquè mundial de forma consecutiva aquest estiu a Angola. "Pels nostres collons! Guanyarem a aquests cabrons!", és el crit que utilitzen els jugadors per motivar-se abans de sortir a la pista.

L'únic jugador que no és català és l'asturià Toni Pérez i, en aquest sentit, expressa que "no sóc un estrany. Sempre català, català, català… diguem que 'puc parlar una mica'". Per la seva part, el català i capità de l'equip, Pedro Gil, apunta que "fora de Catalunya igual pensen 'mira aquests!', però no ho fem volent perquè jo mateix parlo català i a casa no el parlo. Segur que els hi ha de xocar, però és difícil canviar-ho".

El seleccionador Carlos Feriche, també català, defensa que "és el nostre idioma. Nosaltres també parlem català i es l'hàbit que tenim". "Quan parles amb alguen en algun idioma, canviar és complicat. L'important és entendre", afegeix.

El reportatge, d'altra banda, planteja que aquesta selecció ha estat la "punta de llança dels que reclamen seleccions esportives catalanes" i alguns dels jugadors catalans defensen que el que vol l'esportista és competir i disputar Mundials i Europeus.

"El que vol un esportista és jugar, la gent pot sentir una cosa o una altra, però com que no pot ser la gent ve aquí a gaudir del seu esport i guanyar un Mundial", manifesta Marc Gual. En aquest sentit, Gil assenyala que "igual si que hi ha persones que se senten catalanes però vénen amb la selecció espanyola i ho donen tot".

Finalment, el president de la Real Federació Espanyola de Patinatge, Carmelo Paniagua, remarca que "nosaltres no hem posat cap pega a cap jugador que no vulgui venir. Però no hi ha hagut cap problema mai".

e-notícies

Origen


http://esports.e-noticies.cat/pels-nostr...

Més sobre Llengua i esport (81)