c/ d’en Serra, 13, edifici Can Fondo, 07400 Alcúdia
Tel.: 00 34 971 897 116
Intersindical Valenciana aposta per impulsar l’ús social de la LUEV
La Veu del País Valencià 24-Nov-2013
Actualitat - Cultura
< anterior | següent >
Diumenge, 24 de novembre a les 17:00h Cultura
País Valencià
Intersindical Valenciana aposta per impulsar l’ús social de la LUEV
Lamenta que no rep la protecció que la llei li reserva, ni l’impuls institucional global i sostingut a favor de la seua extensió i del seu ús
Comentaris Comenta-ho
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós
Per a Intersindical Valenciana, cal un impuls decidit per aplicar la LUEV que estiga acompanyat de mesures que s'aproven des de les diverses administracions públiques (local, autonòmica i estatal) i d'un pressupost que ho possiblite.
URL curta
Etiquetes
Intersindical Valenciana, Llei dÚs i Ensenyament del Valencià, Llengua
RedactaVeu / València
Intersindical Valenciana davant dels 30 anys de la LUEV:
La Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià compleix trenta anys. El valencià, llengua pròpia i cooficial del País Valencià, segons l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, no rep la protecció que la llei li reserva, ni l’impuls institucional global i sostingut a favor de la seua extensió i del seu ús.
Qui governa, des de fa anys amb majories absolutes, i que és el primer responsable del compliment i aplicació de la llei, no només no ha impulsat l’ús del valencià en l’ensenyament i en altres àmbits socials, sinó que n’ha obstaculitzat l’extensió. Així, ha sigut necessari que el compliment de la llei s’exigira des de tots els àmbits, i ha necessitat el compromís de diverses associacions, xarxes, plataformes, professorat, pares i mares, PAS, claustres, juntes de personal, consells escolars, etc. Una part de la societat valenciana ha hagut d’exigir dia a dia de l’administració el respecte a un dret i el compliment d’una llei.
Ens trobem en una situació en la qual el sistema d’educació públic no sols no actua com a garantia d’igualtat d’oportunitats de l’alumnat, sinó que en facilita la discriminació per qüestió de llengua, i consolida un sistema fracturat i discontinu.
La conselleria, més partidària del monolingüisme –castellà– que del bilingüisme –valencià/castellà– de la LUEV, s’ha autoproclamat ferma defensora del plurilingüisme i pràcticament es limita a permetre la introducció de llengües estrangeres en el sistema educatiu, especialment l’anglés en detriment del valencià.
Per Intersindical Valenciana, cal un impuls decidit per aplicar la LUEV que estiga acompanyat de mesures que s'aproven des de les diverses administracions públiques (local, autonòmica i estatal) i d'un pressupost que ho possiblite. En eixe sentit reiterem les propostes que estem exigint des de fa anys:
La llengua pròpia ha de ser més que un rètol: ha de ser la d’ús normal.
Tot el personal de les administracions ha de ser competent en les dues llengües oficials.
Cal fixar un deure de coneixement passiu de la llengua pròpia: si no tenim la garantia que ens entenen i ens atenen, no tenim cap garantia que puguem usar-la.
El valencià ha de ser el vehicle de l’ensenyament amb un sistema que garantisca l’aprenentatge real i efectiu de les dues llengües oficials.
Els mitjans de comunicació públics o de concessió pública han de ser en valencià i compartits amb la recepció de les emissores de tota l’àrea catalanoparlant. S'han de mantindre les emissions de RTVV.
L'establiment de la disponibilitat lingüística en tots els àmbits no oficials però determinants per a la societat, ara desregulats: econòmic, laboral, de serveis, consum i oci.
La llengua pròpia i històrica dels valencians ha de ser també la llengua d’acollida i integració dels nouvinguts.
La generalització de l’ús de la nostra toponímia i onomàstica.
Cal fixar per llei l’equivalència de les denominacions ‘valencià ‘i ‘català’ per a la nostra llengua, ja consolidades per la jurisprudència dels més alts tribunals, a fi d’evitar més conflictes estèrils.
La cooperació amb la resta de l’àrea lingüística del català és necessària per assegurar i garantir la continuïtat i el futur del valencià.
La Veu del País Valencià
Origen
http://www.laveupv.com/noticia/6114/inte...
Més sobre Política Lingüística Generalitat Valenciana (584)
- FAPA-València considera una ‘nova burla’ la consulta lingüística a les famílies (notícia, 12/12/2014)
- El govern valencià ordena la consulta sobre la llengua de l'ensenyament (notícia, 11/12/2014)
- Educació ordena la consulta als pares sobre la llengua el 19 de desembre (notícia, 11/12/2014)