Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Dissenyant el teclat català

Televisió de Catalunya 9-Gen-2014


09/01/2014: Dissenyant el teclat català
Escrit per: Equip Editorial
Comparteix
L’any 1932, un psicòleg i educador americà ja va fer una proposta per millorar el teclat QWERTY, i humilment el va batejar amb el seu propi cognom: Dvorak. El sistema Dvorak situa les lletres més utilitzades al centre del teclat, prop dels dits amb major capacitat motriu. Es basa en les freqüències alfabètiques de la llengua anglesa. Quina seria la disposició ideal del teclat per al català?
El filòleg Lluís de Yzaguirre director Laboratori de Tecnologies Lingüístiques de l'IULA-UPF ha estudiat a fons les freqüències alfabètiques del català, i gràcies als seus estudis s’ha pogut elaborar la versió catalana del Scrable. Jaume Rosset és traumatòleg a l’Institut de Fisiologia i Medicina de l'Art i coneix molt bé les limitacions de mobilitat de les nostres mans i Joan Montané és programador de Soft Català. Amb la seva col•laboració s’aconsegueix dissenyar una nova disposició del teclat adaptat a la llengua catalana i un aplicació per instal•lar-la en qualsevol plataforma.
D’aquesta manera, una vegada es domini aquest nou teclat escriurem més de pressa, i reduirem el nombre de lesions a mans i canells.
Televisió de Catalunya

Origen


http://blogs.tv3.cat/quequicom.php?itemi...

Més sobre El català a les noves tecnologies (252)