Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

AVL: Les crítiques del PP són fruit de la ignorància

La Veu del País Valencià 3-Feb-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Dilluns, 3 de febrer a les 13:15h Cultura

País Valencià
AVL: Les crítiques del PP són fruit de la ignorància
El vicepresident de L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha ironitzat: "Doncs que la tanquen, com Canal 9... Però nosaltres estem en l'Estatut "
Comentaris 5 comentaris
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (9 vots)

Josep Palomero ha defensat, davant les crítiques llançades per alguns representants del PPCV, el "gran esforç" que la institució ha desenvolupat durant els últims 12 anys per a traure avant el 'Diccionari Normatiu Valencià' (DNV) i, per açò, ha descrit la reacció dels polítics com "focs artificials" que demostren "la seua pròpia ignorància".

Josep Palomero Almela, vicepresident de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
URL curta

Notícies relacionades

02.02.2014. Bellver: ‘Els acadèmics de l’AVL viuen en un món i nosaltres en un altre’
03.02.2014. Castellano: ‘L'AVL perd la seua raó de ser per igualar valencià i català’
31.01.2014. L'AVL reconeix la unitat de la llengua en el nou Diccionari normatiu
23.10.2013. El PP no creu en 'pseudociències' com la filologia i reaferma el secesionisme

Etiquetes
Acadèmia Valenciana de la Llengua, Llengua, PP
Europa Press/ València

Palomero ha considerat "desproporcionada" la reacció d'alguns dirigents del PP valencià: "Ho desconeixen absolutament tot i han construït sobre una paraula -de les més de 93.000 que recopila el diccionari- un castell de focs artificials que els desacredita".

La polèmica s'ha centrat en la definició que el diccionari dóna de valencià ("idioma romànic parlat a la Comunitat Valenciana, a Balears, Catalunya i altres territoris de la Corona d'Aragó i que també rep el nom de català") i que, per tant, veu compatibles les definicions de valencià i català per a referir-se a la llengua.

Aquest cap de setmana, el secretari general dels populars valencians i conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano, opinava en un comunicat que l'AVL "perd la seua raó de ser" amb eixa definició perquè "s'enfronta al sentiment de la majoria del poble valencià".

Sobre aquest tema, Josep Palomero -que ha participat en la comissió del diccionari al costat de Jordi Colomina, Rafael Alemany, Ramon Ferrer, Artur Ahuir i Manuel Pérez Saldanya- ha manifestat que és "incomprensible que un govern actue amb aquestes declaracions en contra d'una institució de la Generalitat", que, a més "ha fet un enorme esforç en incorporar moltíssims vocables valencians que fins ara no apareixien en els diccionaris".

En la mateixa línia, ha afirmat que les paraules de Castellano "envaeixen competències que no són del Consell, sinó de l'Acadèmia, tal com estableix la seua llei de creació".

El monstre del Llac Ness

Segons l'acadèmic, l'AVL es va crear per a "posar pau en el fals conflicte lingüístic", la qual cosa ha aconseguit al llarg d'aquesta dècada i ara "hi ha qui desperta el monstre del Llac Ness quan hi ha un horitzó electoral desfavorable, per la raó que siga".

"L'AVL no està interessada a mantenir el conflicte lingüístic, al contrari, actua amb la major eficàcia i respecte, tant a la veritat científica com al poble i el parlar valencià", ha sostingut Palomero qui, ha recordat, que el mateix que diu la definició del Diccionari es va dir ja en el Dictamen sobre la llengua que l'AVL va aprovar en 2005.

Preguntat per les informacions periodístiques que asseguren que el Consell es pot plantejar tallar el finançament a l'AVL, Palomero ha ironitzat: "Doncs que la tanquen, com Canal 9, perquè pel que es veu...". "Però nosaltres estem en l'Estatut (d'Autonomia), així que ho tindran una miqueta més difícil", ha advertit.

La mateixa Acadèmia Valenciana de la Llengua defensava la labor realitzada amb el 'Diccionari' divendres passat, quan el ple de l'entitat va donar el vistiplau al text amb una àmplia majoria: 16 vots a favor, 2 en contra i 2 abstencions. El president de l'AVL, Ramon Ferrer, manifestava llavors que es tracta de "una obra llargament esperada, amb la qual es tanca un procés laboriós i necessàriament dilatat en el temps".

La institució afegia que "l'obra aborda amb normalitat la realitat lingüística per a superar els conflictes onomàstics" i, amb eixe afany, s'accepta la denominació llengua valenciana com la manera tradicional d'expressar respecte a la seua tradició onomàstica, compatible amb altres denominacions" i sense que "el reconeixement de la unitat de la llengua comporte cap supeditació de les variants pròpies d'un territori respecte a les d'un altre".

La tasca no ha sigut fàcil

"La tasca no ha sigut fàcil, però el camí recorregut ha resultat positiu i s'anirà perfeccionant amb els suggeriments dels usuaris", reconeixien fonts des de l'organisme, que subratllaven que "la data del 31 de gener del 2014 marcarà un abans i un després per a tots aquells ciutadans que estimen el signe d'identitat més emotiu i potent d'un poble".

En principi, el contingut del 'Diccionari' es posarà aquesta setmana a la disposició dels usuaris a través de la pàgina web de la institució que, a més, preveu celebrar demà dimarts un acte de presentació.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/7430/avl-...

Més sobre Acadèmia Valenciana de la Llengua (154)