Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Aleix Vidal-Quadras: "No és acceptable que s'imposi un català que normativament és estrany a la llengua que es parla a Balears"

Diari de Balears - Cristina Polls 21-Mar-2014

ActualitatbulletPolí­tica
Aleix Vidal-Quadras: "No és acceptable que s'imposi un català que normativament és estrany a la llengua que es parla a Balears"
C.Polls | 21 març 2014 Vistes: 654 vegades

Actualmente puntuada con 4 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

43 opinions
#VidalQuadrasaPalma
4362
Vidal-Quadras aquest dijous a Palma, abans de començar la conferència.
20-03-2014
| Pere Bota
34 26 1
Print Más grande Más grande

Aleix Vidal-Quadras (Barcelona, 1945) ha vingut a Palma a presentar la nova formació política VOX de la qual n'és el president provisional. Quadras, que actualment és vicepresident del Parlament europeu, aposta per una reforma recentralitzadora de l'Estat.

Aleix o Alejo?
Tan més, no tinc manies amb això. Em sento igual de bé amb els dos noms. A vegades els nacionalistes em posen 'Alejo' per fotre. Pero si mana el DNI, hi posa 'Alejo'.

Vox traurà algun escó a les Eleccions Europees?
El partit va néixer fa dos mesos i és una mica prematur fer vaticinis electorals. No hem fet cap enquesta, tampoc ens ho podem permetre, però el que sí que puc dir és que els senyals que rebem de la societat són prometedors. Els actes s'omplen i pel carrer hi ha reaccions molt positives. Per part dels ciutadans hi ha un desig d'un partit de les característiques de VOX. Estem esperançats.

Quines són les línies bàsiques del partit?
La nostra anàlisi diu que Espanya després de 35 anys de desenvolupament de la Transició tenim un Estat esgotat i impossible de manegar i a més financerament insostenible. Això requereix una reforma en profunditat fent un estat eficient i viable, recentralitzant competències. Cal recuperar la unitat de mercat i simplificar l'estructura de les administracions. Això vol dir molts menys ajuntaments, no es poden superposar autonomies i diputacions o com aquí, autonomia i consells insulars. Cal una gran operació de reforma de l'estructura territorial.

Això vol dir acabar amb les comunitats autònomes?
Amb un objectiu final podríem tenir un estat unitari. En una fase inicial s'hauria de simplificar i aprimar tot el que són les administracions. S'han de suprimir milers d'organismes públics, inútils i el volum d'assalariats hauria de reduir-se de forma significativa.

És a dir que volen que hi hagi un Estat sense autonomies.
Cal distingir entre el que és un objectiu final ideal que tenen els partits, com té VOX, que és tenir un estat com té França o Suècia, on hi ha una administració central forta amb una descentralització administrativa i un poder local fort. De moment, i amb la Constitució que tenim, hauríem de fer més àgil l'administració. No podem pagar tants organismes públics. Hem de despolititzar la justícia i fer els òrgans reguladors independents de veritat i no per quota de partit. El Tribunal Constitucional s'hauria de suprimir i ser directament el Tribunal Suprem que se n'ocupés.

I la Constitució?
S'hauria de reformar.

Quins canvis més fan falta?
Cal un canvi moral perquè la corrupció ha arribat a uns punts que és escandalosa. Cal un canvi de la mentalitat del país. Els ciutadans han de rebre des del poder, models de comportaments exemplars.

Com s'ha de fer?
Ho han de fer els governants, ajustant els seus comportaments al que és èticament acceptable i amb una legislació molt més severa amb els delictes de corrupció. També cal un mecanisme de reforçament de control i intervenció, amb una nova llei de partits i una nova llei electoral.

Tot i el canvi moral que diu que fa falta, a les urnes balears acaba guanyant el PP tot i tenir tants casos de corrupció.
Tenim un sistema electoral molt rígid i ara estan sortint nous partits, però tot això està amb una fase insipient. A mig i llarg termini els actuals grans partits podrien ser substituïts per nous partits. El PP de Balears ha estat lligat a casos de corrupció molt notables, per no parlar d'Unió Mallorquina que era una associació de delinqüents, des que va arribar Bauzá ha fet un procés de sanejament intern.

Parlant de Bauzá. Està més pròxim a VOX o al PP de Mariano Rajoy?
El que he vist de Bauzá és que va voler ser escollit per primàries, com fem a VOX. Està intentant disminuir la despesa pública, està fent escorços per frenar la pressió del pancatalanisme imperialista a Balears i està introduint una major llibertat en el terreny cultural i lingüístic; un major respecte al pluralisme. Jo crec que tot això l'apropa a VOX, sens dubte.

Del PP de Mariano Rajoy ha dit que es va sentir “maltractat” per la seva mà dreta, María Dolores de Cospedal.
Jo li vaig dir quan va venir a Brussel·les que hauria de tractar a les persones com a éssers humans, no és demanar massa. Si jo la telefono vàries vegades perquè la vull veure, i passen dos mesos i no em contesta i quan la trobo a un acte públic, dissimula i s'en va... Va arribar un moment que em vaig sentir maltractat. Com a gestora de recursos humans no la veig massa preparada.

L'exconseller de Turisme i Esports, Carlos Delgados, seria un bon fitxatge per VOX?
Jo hi tinc una molt bona relació tant en l'àmbit polític com personal. Tinc per ell un gran respecte. He de dir-li que si Carlos Delgado volgués participar en el nostre projecte ens sentiríem molt honorats. La veritat és que no n'he parlat d'això amb ell.

Tornant al model d'Espanya que volen. Quin paper hi ha de jugar l'educació?
El tema educatiu és essencial. A Espanya tenim un problema gravíssim de qualitat del sistema educatiu. Formem un capital humà que no està a l'altura de les exigències de la competitivitat global. És conegut que en tots els estudis, Espanya queda molt mal situada. Això és un problema que mai hem abordat de forma seriosa, i cada vegada que es fa una reforma s'intenten accions concretes però no s'ataca el problema de fons, com amb la Llei Wert. És una assignatura pendent que tenim i hem de resoldre perquè serà molt difícil sortir de la crisi.

Què n'opina del model educatiu que està implantant Bauzá i del famós Decret de tractament integrat de llengües (TIL)?
Si el comparem amb la immersió obligatòria del català, això està millor, és un avenç, però no és el model ideal. L'ideal és que els pares puguin elegir lliurement la llengua vehicular de l'ensenyament a totes les etapes educatius. A més, és essencial incorporar l'anglès com un element central.

Què passa amb les comunitats autònomes amb llengua pròpia?
El problema lingüístic és molt senzill de resoldre.

En el model que defensen, aquí es xerra català?
A Balears es parla mallorquí, menorquí, eivissenc, modalitats lingüístiques pròpies que cal respectar i el que no és acceptable és que s'imposi per la via de la coacció un català que normativament és estrany a la llengua viva que es parla a Balears. Crec que aquesta especificitat de les llengües que es parlen a Balears s'ha de respectar. Jo parlo aquí català però això no vol dir que jo vingui a imposar un català normatiu que és estrany a la tradició i a la cultura de Mallorca. Això és inacceptable.

VOX respectaria les modalitats?
Es respectarien, i sobretot amb un règim de llibertat, que la gent pugui emprar-les amb la seva interacció amb l'administració i amb la seva vida privada. A un estat que respecti el pluralisme, les llengües que es parlin a l'Estat, el gallec, el basc, el català i el valencià, s'han de respectar.
Diari de Balears - Cristina Polls

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/balears/a...

Més sobre Sobre el trossejament de la llengua catalana (729)