└rea de normalitzaciˇ lingŘÝstica de l'Ajuntament d'Alc˙dia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El catalÓ treu el nas a la pÓgina oficial del Parlament Europeu

Naciˇ Digital - Bernat Ferrer 30-Mar-2014

El catalÓ treu el nas a la pÓgina oficial del Parlament Europeu
Jaume Duch: "El catalÓ no Ús oficial de la UE, per˛ s'intenta fer les coses el millor possible"
La campanya promocional de les eleccions tambÚ es fa oficialment en catalÓ
Bernat Ferrer | Actualitzat el 30/03/2014 a les 21:10h
Arxivat a: PolÝtica, Uniˇ Europea, catalÓ, catalÓ a Europa, europees 2014, Parlament Europeu
L'opciˇ de 'catalÓ' apareix en algun submen˙ de la web oficial de l'Eurocambra per als comicis. Foto: Parlament Europeu

Les eleccions europees del 25 de maig tornen a posar sobre la taula el debat sobre la no-oficialitat del catalÓ a les institucions comunitÓries. El Parlament Europeu ja es troba plenament immers en la campanya de foment de la participaciˇ, i ha creat tot un seguit de material imprŔs i audiovisual que estÓ difonent arreu del continent. I, per aquesta via, la llengua catalÓ apareix tÝmidament a la web oficial de l'Eurocambra per informar dels comicis, al mateix nivell que l'alemany, el danŔs, el b˙lgar o el maltŔs, tots ells idiomes plenament oficials i, per tant, amb interfÝcie web pr˛pia.

El portaveu del Parlament Europeu, el catalÓ Jaume Duch, explica a Naciˇ Digital: "La versiˇ catalana de la web central no existeix perquŔ el catalÓ no Ús llengua oficial de la Uniˇ Europea. Ara bÚ, s'intenta fer les coses el millor possible i, com que el Parlament Europeu es va autoobligar a utilitzar el catalÓ sempre que s'adreci als ciutadans catalans, tota la campanya per informar sobre les eleccions tambÚ es fa en catalÓ."

Deixant de banda la impossibilitat que el ciutadÓ consulti la web oficial de l'Eurocambra en catalÓ, Duch recorda que la instituciˇ compta amb una oficina permanent a Barcelona "que informa de l'activitat en catalÓ", i que tan edita llibrets informatius com emet notes de premsa en aquesta llengua, de manera oficial. AixÝ mateix, tambÚ disposa d'una web on l'internauta catalanoparlant hi pot trobar informaciˇ de les institucions comunitÓries en la seva llengua. Segons Duch, la situaciˇ actual de la llengua catalana a Europa "no Ús una contradicciˇ".

╔s a dir: en tant que llengua no-oficial, perquŔ aixÝ ho determina l'Estat espanyol, Ús una llengua tan externa a les institucions comunitÓries com ho podrien ser el rus, el coreÓ o el quÝtxua. Per˛, en tant que uns deu milions de ciutadans europeus la parlen, la instituciˇ mira de comunicar-s'hi en aquells Ómbits en quŔ l'afecten directament, com els comicis del 25 de maig.

Naciˇ Digital - Bernat Ferrer

Origen


http://www.naciodigital.cat/noticia/6631...

MÚs sobre Oficialitat del catalÓ a Europa (Constituciˇ Europea) (688)