Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El Tempir celebra la Trobada d’Elx amb èxit, malgrat la valencianofòbia del PP

La Veu del País Valencià 11-Mai-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Diumenge, 11 de maig a les 20:45h Cultura

Baix Vinalopó > Vinalopó > País Valencià
El Tempir celebra la Trobada d’Elx amb èxit, malgrat la valencianofòbia del PP
Una gran quantitat d’alumnes, pares i mares del Baix Vinalopó i Baix Segura reivindiquen la nostra llengua i l’escola pública
Comentaris 4 comentaris

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (5 vots)

El Tempir, amb el suport de la Universitat Miguel Hernández ha organitzat aquest diumenge la XXII Trobada d’Escoles en Valencià del Baix Vinalopó i Baix Segura a l’esplanada de l’edifici Altabix de la Universitat d’Elx. Malgrat tots els obstacles ficats pel govern municipal del PP amb la seua alcaldessa al front, el Tempir ha guanyat la partida als qui ataquen l’escola pública i en valencià. La Trobada ha comptat amb el suport d’Escola Valenciana.

URL curta

Etiquetes
El Tempir, TRO14

RedactaVeu / Elx

Més de 30 centres educatius del Baix Vinalopó i Baix Segura, 35 tallers de tot tipus (manualitats, xapes, mediambientals…), jocs d’animació al carrer, exhibició de pilota valenciana i fins i tot un taller de ràdio han sigut algunes de les activitats en què ha participat tot l’alumnat que ha passat per la trobada.

L’actuació del conegut cantautor Dani Miquel ha posat el punt i final d’un dia festiu alhora que reivindicatiu per l’ensenyament en valencià, l’únic que garanteix que els estudiants acaben tenint un bon domini de la llengua pròpia, el valencià, i de l’altra llengua cooficial, el castellà.




Sens dubte l’ànima mater d’aquesta Trobada ha sigut l’ACL El Tempir. El seu president, Josep Enric Escribano, ha manifestat al nostre diari que malgrat que la trobada no s’ha fet al centre d’Elx , la valoració “és molt positiva. La societat civil ha respost a la convocatòria, cal tindre en compte que tenim una de les comarques, el Baix Segura, que és catellanoparlant i estem impulsant perquè el valencià siga també el seu patrimoni”.


“He de donar les gràcies a totes les escoles, AMPAs i la Universitat per la seua implicació, sense ells seria impossible fer una trobada com aquesta”, ha recalcat Escribano.

Escribano ha volgut remarcar que Elx ha sigut un referent en l’ensenyament en valencià, “ací es va fer el primer pla experimental d’ensenyament en valencià, amb un conseller d’UCD, Josep Lluís Barceló i, per altra part, d’Elx han eixit molts professors de valencià”.




El president d’El Tempir ha recordat que a l’any 1982 es va fer la primera festa de la Primavera i les trobades es feien al centre de la ciutat. Però amb l’arribada al poder municipal del PP ha hagut una persecució al valencià, amb el topònim, el canvi de retolació dels carrers, etc. És a dir, hi ha una valencianofòbia del Partit Popular d’Elx”.

A més a més, Josep Escribano, ha denunciat que el govern municipal està malgastant recursos econòmics, ja que ha canviat el nom dels carrers i gràcies a les 70 denúncies d’El Tempir al Síndic de Greuges ha hagut de tornar a retolar els carrers”.




Com en totes les trobades, els llibres són un emblema. Així, les editorials valencianes donen a conéixer les novetats i treballs. A Elx, La Veu ha conversat amb Joan Carles Girbés, editor de Sembra Llibres. Girbés ha manifestat que les trobades suposen “un punt de trobada amb la nostra gent, la gent que estima la cultura i la llengua, és una festa reivindicativa on nosaltres donem a conéixer els nostres llibres”, “Sembra Llibres està molt satisfeta amb el suport i les complicitats que ha rebut per part del públic. Un dels nostres objectius és eixe, la complicitat amb la gent que estima la llegua. Respecte a l’editorial, cal remarcar que el llibre de Xavi Sarrià ha sigut un dels més venuts en la Fira del Llibre de València i ha tingut una gran acollida en la diada de Sant Jordi de Barcelona”, recalca Joan Carles Girbés.

Joan Carles editor de Sembra Llibres

Il·licitana i diputada de Compromís, Mireia Mollà també ha volgut donar suport a la Torbada d’Escoles en valencià. Mollà ha assenyalat a La Veu que aquest esdeveniment és “un símbol del que representa el que més estimem; la llengua, l’escola pública. Nosaltres defensem el valencià mentre que el PP l’utilitza com a eina de conflicte. Els populars continuen atacant la nostra llengua i açò hem d’aturar-ho”.


Mireia Mollà ha repassat la situació a Elx respecte al valencià i ha incidit que des que governa el PP “ha impulsat el conflicte lingüístic, canviant noms, topònims, denominacions... El PP d’Elx persegueix la nostra llengua, tot són passes enrere des que governen”.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9162/el-t...

Més sobre Escola Valenciana (175)