Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Els Premis Maestrat Viu reclamen aconseguir la normalitat de l’ús del valencià

La Veu del País Valencià 18-Mai-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Diumenge, 18 de maig a les 09:30h Cultura

El Baix Maestrat > Sènia-Cèrvol > País Valencià
Els Premis Maestrat Viu reclamen aconseguir la normalitat de l’ús del valencià
L’acte celebrat al Saló Gòtic de Peníscola reconeix el treball del Centre d’Estudis del Maestrat, del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica i de Pere-Enric Barreda
Comentaris Comenta-ho

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

El col·lectiu Maestrat Viu ha lliurat els guardons corresponents a la I edició dels Premis Maestrat Viu que tenen com a objectiu reconèixer l’esforç de les persones, entitats i institucions que treballen per la llengua i el territori i ajuden a prestigiar, promocionar i divulgar la cultura en valencià, tant en l’àmbit cultural, social, cívic com científic.

URL curta

Notícies relacionades

30.04.2014. Pere-Enric Barreda, premi Maestrat Viu pel seu treball sobre la cultura valenciana

Etiquetes
Llengua, Maestrat Viu
RedactaVeu / València

En un acte emotiu i dinàmic, celebrat al Saló Gòtic del Castell de Peníscola i conduït per les periodistes Amàlia Garrigós i Taray Cuartiella, s’han reconegut els treballs del Centre d’Estudis del Maestrat (CEM), Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva; del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del segle XX de Benassal (GRMH), Premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual; i de Pere-Enric Barreda, Premi Carles Salvador a la trajectòria individual, i ha quedat desert el Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual.

El president de Maestrat Viu, Josep Messeguer-Carbó, durant el seu discurs ha demanat a les institucions públiques que aposten pel valencià amb la posada en marxa de polítiques actives que impulsen el seu ús i normalització, “en aquest període que estem vivint on la vitalitat de la novena llengua més parlada a Europa està en regressió i en situació de diglòssia”. En aquest sentit, Messeguer-Carbó ha denunciat que “les institucions no fan res pel valencià, de vegades li apliquen un calmant i de vegades una anestèsia, però no hi ha una intervenció a fons” i també s'ha referit “al desinterès i desconsideració cap al valencià que ha demostrat l'administració al tancar 150 classes en valencià en tot el territori, cosa que suposarà el tancament de sis escoles a la llarga”. El representant del col·lectiu ha instat les institucions perquè siguen “elles mateixes les que donen exemple protegint i utilitzant la llengua”.

Meseguer-Carbó també ha volgut destacar el paper de les entitats i personalitats distingides en aquesta primera edició del Premis Maestrat Viu i els ha qualificat com a “ambaixadors” per a tots aquells que treballen per la dignificació, promoció i divulgació del valencià i de la cultura de la comarca del Maestrat, destacant la figura de Pere-Enric Barreda com “un referent per a tots nosaltres per tantes coses com va fer per la comarca”.

Entre cançó i cançó de la cantant Aitana Ferrer, que ha estat acompanyada al piano pel compositor Enric Murillo, els premiats han sigut reclamats per a recollir la seua distinció. Els primers en rebre el guardó dissenyat per l’artista covarxí Pedro Marín han sigut els membres del GRMH de Benassal, premiats pels treballs d'investigació i la difusió dels experiments de la Legió Còndor als pobles de l'Alt Maestrat l'any 1938, concretament a Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes. Aquest episodi de la guerra civil era desconegut fins que el GRMH va descobrir a l’arxiu militar de Freiburg (Alemanya) un dossier amb les fotografies dels bombardejos que van servir per a provar els nous avions Stuka 78, utilitzats a la segona guerra mundial. Óscar Vives i Pilar Vidal han sigut els encarregats d’arreplegar el premi en nom de tot el col·lectiu. Vidal, en el seu parlament, ha reiterat que “premis com aquest poden contribuir a valorar i incentivar altres projectes de memòria històrica que en definitiva tracten de donar llum a capítols del nostre passat que havien estat silenciats”.


A continuació van pujar a l'escenari els integrants del Centre d'Estudis del Maestrat, guardonats per la tasca continuada durant més de trenta anys en benefici de la investigació i de la divulgació del patrimoni cultural, social, històric i natural de la comarca del Maestrat. Concretament, ha publicat 91 butlletins periòdics i 64 publicacions editorials, que és el fons més complet de la comarca històrica del Maestrat. El premi ha sigut recollit per Ana Meseguer, directora del Butlletí del Centre d'Estudis del Maestrat, i l'actual president, Ximo Roca, qui va dedicar el premi “per a tots els que durant més quasi 32 anys han dedicat part del seu temps a aquesta tasca que ha fet del CEM una entitat de referència per als investigadors”, al temps que va assegurar que els Premis Maestrat Viu “són un pas endavant per a vertebrar i donar difusió a una comarca moltes vegades oblidada”.

El moment més emotiu de la vesprada ha tingut lloc quan Gemma Barreda, germana de Pere-Enric Barreda, ha pujat, en el seu nom, a l'escenari per a recollir el premi Carles Salvador a la trajectòria individual. “La família està molt agraïda pel reconeixement perquè sabem la il·lusió que li hauria fet rebre un premi que porta el nom de Carles Salvador, figura a la qual va dedicar moltíssimes hores conversant amb Sofia Salvador, és una llàstima que no l'haja pogut rebre ell". Estudiós i treballador incansable, el professor de la Universitat de Barcelona i investigador de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals, Pere-Enric Barreda, va morir de forma sobtada el passat dia 4 d’abril a Barcelona. Era cronista oficial de Benassal i Ares del Maestrat i durant tota la seua trajectòria ha escrit desenes de llibres de temàtica històrica i lingüística sobre el Maestrat.

Com a punt final de l'acte Aitana Ferrer i Enric Murillo han interpretat l'adaptació musical del poema 'La Gent', que forma part del llibre 'L'ànima del Maestrat dels castells', escrit per Jaume Galíndez i que ha musicat Enric Murillo, amb clares referències al Maestrat.

A la gala han estat presents, Pere Quetglas, Vicerector de Comunicació i Projecció de la Universitat de Barcelona, Miquel Àngel Pradilla, membre numerari de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Vicent Pitarch, delegat de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans a Castelló, Natxo Badenes Franch, vicepresident d’Escola Valenciana, José Luis Jarque, diputat provincial de Cultura, Romualdo Ferrer, tinent d’alcalde de Peníscola, Mari Luz Monterde, alcaldessa de Benassal, Jacobo Salvador, alcalde de les Coves de Vinromà, Nicolás Beltrán, regidor de Benassal, i Joan Baptista Simó, cronista de Peníscola.


La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9271/els-...

Més sobre Premis i distincions (1239)