Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Saó dedica un monogràfic a la música en valencià

La Veu del País Valencià 17-Mai-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Dissabte, 17 de maig a les 00:00h Cultura

País Valencià

Música en català
Saó dedica un monogràfic a la música en valencià
La revista brinda pel ‘gran moment’ que travessa en un moment en què cantar en valencià davant el ‘boom’ de gèneres, grups, estils i festivals ha retornat la salut a la llengua
Comentaris Comenta-ho

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (2 vots)

Imatge d'arxiu d'una actuació dels Orxata.

Portada de la revista Saó
Foto: Saó Edicions
URL curta

Notícies relacionades

06.05.2014. Naix la MEV TV, una web televisió de música en valencià
15.05.2014. La Gossa Sorda i La Pato encapçalen el Xufa Rock 2014
14.05.2014. El Feslloch 2014 tanca el cartell d’actuacions
10.05.2014. El Concerts de La Gira continuen recorrent el País Valencià
22.04.2014. 3.000 joves trien Ontinyent per gaudir de la Pasqua amb el Festival Diània

Etiquetes
Música en valencià, Revista Saó

RedactaVeu / València

La revista Saó, degana de les publicacions periòdiques en valencià, ha volgut, en el seu darrer número, brindar pel gran moment que travessa la música valenciana en la llengua del país.

En aquest sentit, subratlla que cantar en valencià “ja no és sinònim restrictiu de cançó protesta” i que “el boom de gèneres, grups, estils i festivals dels últims anys ha retornat la salut i la diversitat a la llengua”.

El monogràfic de la revista, coordinat pel periodista Vicent Xavier Contrí i titulat 'La normalitat' de la música en valencià, dedica quatre articles i una entrevista a copsar l’estat actual de la qüestió.

El mateix Contrí és l’encarregat, juntament amb Vicent Torrent, Carla González i Rafa Xambó, d’analitzar la realitat d’un món que no coneix el pessimisme. I ho fa des de perspectives diverses.

Torrent, per exemple, proposa: “L’evolució de la música en valencià”, un article en què el musicòleg repassa la trajectòria canviant d’aquesta, focalitzat en la cançó, la història de la qual, diu “és la d’un moviment pendular progressiu que ha tingut pujades i baixades, i que després de cada baixada ha tornat a pujar a un nivell més alt”.

Per la seua banda, el periodista Vicent Xavier Contrí disecciona en el monogràfic els últims anys, els de la “propagació”: més músics i millors preparats, més gèneres i més diversitat. Per a Contrí, resta clar que gaudim de la generació de músics millor preparada, però que encara “fan falta espais per a tocar i mitjans per a sonar”.

Precisament de mitjans i plataformes parla el sociòleg i columnista de La Veu Rafa Xambó a 'El renaixement de la música en valencià', del Col•lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià (COM), creat el 2005, fins a la desapareguda RTVV.

Instruments de visibilització, que, en el cas de RTVV, permetien que “per primera vegada des d’una emissora pública” es difonguera amb “total normalitat música en valencià de manera continuada”. Però la música també és economia, per això, la periodista Carla González analitza el sector en “Una indústria musical que rema contracorrent”. Per a González, “la crisi de la indústria discogràfica no ha afectat la creativitat ni l’activitat musical”.

Finalment, el monogràfic es completa amb l’entrevista coral que proposen Teresa Ciges i Amàlia Garrigós, en què conversen alguns dels artistes valencians de referència: Feliu Ventura, Senior, Eva Dénia, Orxata, Novembre elèctric i Sitja.

En definitiva es tracta, segons Saó, d’un volum imprescindible per als amants de la música en general, i per als qui volen una música en valencià de qualitat, de gèneres diversos “i amb salut de ferro”.


La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9249/sao-...

Més sobre Revistes (395)