Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Joan Margarit presenta l'antologia 'Poemes' de Joan Vinyoli

Vilaweb 22-Mai-2014

Dijous 22.05.2014 06:00

Autor/s: ACN
Joan Margarit presenta l'antologia 'Poemes' de Joan Vinyoli

Hi exposa les dues grans obsessions del poeta català

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

El poeta Joan Margarit va presentar ahir l'antologia poètica 'Joan Vinyoli. Poemes. Pròleg i selecció de Joan Margarit' de l'editorial Proa en què presenta un recull de més de cent poemes de Vinyoli que exposen les seves dues obsessions: 'La d'escriure un gran poema i la de trobar un gran absolut'. L'editor de l'antologia poètica, Josep Lluch, ha explicat que l'antologia parteix del Simposi Joan Vinyoli on Margarit va exposar la seva visió personal de l'obra del poeta català, en una conferència que, segons el comissari de l'Any Vinyoli, Jordi Llavina, 'va ser controvertida amb notes viscerals i racionals' i que va servir per obrir els ulls a molts lectors de poesia en català.

Joan Margarit ha recordat que Vinyoli es sentia poeta quan anava amb gent més culta, fet que el feia sentir més 'capitidisminuït', però que feia callar als seus companys quan recitava els seus poemes. Aquesta característica posava en relleu la primera fixació de Joan Vinyoli, un poeta català obsessionat a escriure un gran poema i en fer una recerca de l'absolut 'assemblant-se als poetes místics del Segle d'Or espanyol'. Segons Margarit però, tot i les seves aspiracions Vinyoli era un 'home sensual' que vivia la vida del segle XX.

Margarit ha destacat que l'obra completa d'un gran poeta és com un 'poliedre d'infinites cares que no pots mirar sencer perquè a cada època un s'ho mira des d'un punt de vista diferent'. Tot i això, el poeta barceloní ha explicat que la lectura que fem del poliedre depèn de cada persona, ja que 'el poema llegeix el lector i no el lector al poema'. Margarit ha comentat que la poesia és molt 'senyora', ja que 'no pot tolerar que el poeta s'aproximi a zones properes al poema que no ho són'.

L'editor, Josep Lluch, ha explicat que 'Joan Vinyoli. Poemes. Pròleg i selecció de Joan Margarit' aporta una 'visió especial' de l'obra de Vinyoli, ja que Margarit es baralla amb 'les idees i els conceptes', aportant una lectura diferent d'algú que també és poeta. Lluch ha confessat que el títol original de l'antologia era 'El meu Vinyoli', ja que Joan Margarit fa una selecció del poeta 'més realista i més entroncat amb la vida, i menys encarat al cant o a la recerca d'alguna cosa que no se sap on és'. Per aquest motiu, la selecció proposada per Margarit inclou poemes que giren al voltant de la vida i la mort que enalteixen l'obra de Joan Vinyoli.

Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4192831/2...

Més sobre Literatura (1111)