Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El valencià i el català ‘no són la mateixa llengua’ per a un 52,4% dels valencians

La Veu del País Valencià 22-Mai-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Dijous, 22 de maig a les 09:15h Cultura

País Valencià
El valencià i el català ‘no són la mateixa llengua’ per a un 52,4% dels valencians
El baròmetre elaborat per la Generalitat Valenciana desvela que un de cada dos ciutadans creu que la llengua que es parla al País Valencià es diferent a la que es parla a Catalunya
Comentaris 9 comentaris

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (2 vots)

URL curta

Etiquetes
Llengua

Racó Català / Barcelona

Les dades del baròmetre que ha presentat aquesta setmana passada el vicepresident i portaveu del Consell, José Císcar, fan una radiografia dels problemes que més preocupen els ciutadans del País Valencià i les seues percepcions sobre temes d’actualitat.

La qüestió identitària és un dels aspectes consultats pel Consell en aquesta enquesta. Segons l’estudi, el 52,3% dels enquestats creuen que el valencià "és una llengua diferent del català", enfront el 41,1% que pensen que és la mateixa. En l’enquesta, el govern també pregunta per la "polèmica" que va generar-se quan, al nou Diccionari Normatiu Valencia de l'AVL, s'equiparava valencià i català. Només el 27,3% dels enquestat estava al corrent de la controvèrsia, enfront el 71,6% que no en sabia res.

El baròmetre també pregunta sobre l’ús de la llengua. Així, dels 2.016 enquestats, un 57,1% dels enquestats asseguren que parlen valencià "sempre, quasi sempre o en ocasions"; un 30,2% el parla "sempre o quasi sempre"; el 26,9% "parla castellà sempre o quasi sempre i en ocasions el valencià", mentre que el 32,8% "no parla valencià però l’entén" i únicament un 10,1% "sols parla castellà".

Les principals preocupacions

L’enquesta, però, desvela que la llengua no és un dels principals problemes dels valencians. Els ciutadans consideren que l’atur (82%), la corrupció política (44,9%) i la sanitat (25,5%) són els tres problemes més greus que pateix en aquests moments el País Valencià. Pels valencians, les prioritats polítiques del govern haurien de ser la sanitat (60%), després l’educació (54,9%) i la formació i ajudes als aturats (44,4%), àmbits en què els enquestats demanen que no es reduïsca la despesa pública.

Preguntats pel finançament econòmic que rep el País Valencià (una de les principals reivindicacions del govern de Fabra), poc més del 50% considera que " el País Valencià està infrafinançat i per això el govern valencià ha de recórrer al dèficit per garantir els serveis bàsics als valencians". La següent pregunta de l’enquesta, que ja dóna per fet que el País Valencià pateix "infrafinançament", el 45,4% dels enquestats no són partidaris que la Generalitat genere un "problema valencià" per forçar al govern espanyol a millorar el finançament. En aquest sentit, 80,9% aposta per negociar amb l'Estat i les altres comunitats autònomes un nou model de finançament.

Enquesta polèmica

Aquesta enquesta de la Generalitat Valenciana no ha estat la única que s’ha fet pública aquests dies. El baròmetre elaborat durant el mes de maig ha preguntat als enquestat si contemplaven la possibilitat de reobrir Radiotelevisió Valenciana. Però l’afirmació, a la qual els enquestats s’havien de mostrar a favor o en contra, estava dirigida i podria haver condicionat la resposta dels enquestats. L’afirmació era: "S’hauria de reobrir RTVV malgrat que això poguera suposar incrementar els impostos als valencians".

Els resultats són aclaparadors: Totalment en contra van mostrar-se el 53,3% dels enquestats, i un 75,6% van preferir no reobrir Canal 9 i Ràdio 9 si això implicava una pujada d’impostos. Un 22,7% apostarien per reobrir RTVV però sols un 4,3% es mostren totalment d’acord. El vicepresident valencià, José Ciscar, va agafar el resultat com a argument que la majoria de valencians estaven d’acord amb la decisió presa per Fabra de tancar RTVV. Compromís, per la seua banda, ha retret al govern que es gastara diners públics per a ús partidista.

Notícia publicada en Racó Català.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9337/el-v...

Més sobre Sobre el trossejament de la llengua catalana (729)