Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'AVL reconeix el paper de la Nova Cançó i defensa Raimon

La Veu del País Valencià 23-Mai-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Divendres, 23 de maig a les 19:00h Cultura

València > Túria > País Valencià
L'AVL reconeix el paper de la Nova Cançó i defensa Raimon
Jornada sobre Escriptors Valencians Actuals
Comentaris 4 comentaris

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (3 vots)

El fenomen de la Nova Cançó va significar la recuperació d’una certa normalitat lingüística juntament amb un compromís crític, cívic i social per guanyar nous espais culturals i de llibertat al llarg de dos dècades, aires de canvi que també van tindre el seu reflex en la societat valenciana a partir dels anys seixanta amb l’aparició de nombrosos cantautors i grups que cantaven en valencià.

Fotos: AVL / M. Lorenzo
URL curta

Notícies relacionades

18.05.2014. L'AVL dedica una jornada a la Nova Cançó
03.03.2014. 'Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània'

Etiquetes
Acadèmia Valenciana de la Llengua
RedactaVeu / València

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua analitza hui en la Jornada sobre Escriptors Valencians Actuals la importància d'aquell període per a la cultura valenciana i sobretot per a la dignificació de la nostra llengua, fins aleshores inexistent en la vida artística i musical, que va marcar un punt d’inflexió en la consciència social dels valencians.

Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha declarat que la Jornada constituïx un “merescut” homenatge “a tots aquells que contribuïren a difondre els nostres clàssics, musicant els versos dels nostres poetes, difonent la seua música per tot el territori i fent-ho en valencià”, per a recalcar que aquell fenomen cultural mereixia un reconeixement institucional.

Per la seua part, Josep Vicent Frechina ha afirmat que la falta d'eixe reconeixement oficial s’ha vist recompensada per la memòria popular, un record col·lectiu que en uns anys difícils va permetre “l’accés a la cultura a través de la cançó, visualitzar la llengua i reforçar l’autoestima del País”. Per a Frechina hui la música en valencià viu el seu moment més important.

Abans l’acadèmic Lluís Meseguer ha assenyalat que el fenomen de la Nova Cançó era conseqüència d'un procés de canvi social i comunicatiu, que va convertir la literatura en patrimoni viu de la cultura. La Nova Cançó, ha afirmat Meseguer, va obrir canals de difusió inexistents, va oferir una oferta pluralista, una cultura de masses i va significar una contribució avantguardista.


Antoni Batista i Josep Palomero han analitzat les aportacions de Raimon des de la vessant musical i social. Batista ha reivindicat la seua contribució musical per l’originalitat i creativitat, però en la seua opinió poc valorada, mentre que Palomero ha desmitificat el Raimon percebut com a cantant polític, ja que gran part de les cançons parlen de sentiments, de lluita i d’amor.

La Jornada ha continuat amb la ponència dedicada a analitzar la vida i l’obra d’Ovidi Montllor, a càrrec de Jordi Botella, i després Manolo Miralles ha tancat la sessió del matí fent una autobiografia de la trajectòria d’Al Tall, el grup més representatiu de la música en valencià, al llarg dels vint-i-cinc anys d’existència.

La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9377/lavl...

Més sobre Cançó, rock, pop... (1922)

Destacats