Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Amics i companys homenatgen avui el poeta assassinat Salvador Iborra

Vilaweb 5-Jun-2014

Dijous 05.06.2014 06:00

Amics i companys homenatgen avui el poeta assassinat Salvador Iborra

S'hi llegiran per primera volta poemes inèdits que havien de formar part del seu nou poemari ´· Us n'avancem un: 'Cartografia' · L'únic condemnat per l'assassinat va fugit i hi ha una ordre de crida i cerca sobre ell

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

Salvador Iborra, el poeta valencià assassinat brutalment al portal de casa seva a Barcelona el setembre del 2011, deixà una bona part de la seva obra sense publicar. En concret, cinc poemaris i dotze narracions. Avui, amics i companys li reten novament homenatge al casal del Raval de Barcelona (Reina Amàlia, 31). I en aquest acte, per primera volta, s'hi llegiran alguns dels seus poemes inèdits. Sebastià Bennassar, escriptor i poeta i amic íntim d'Iborra, dirà uns quants dels setze poemes que havien de formar part del seu darrer poemari, en el qual treballava quan fou assassinat, i que mai no va poder veure la llum, fins avui.

Cap dels acusats a la presó, un d'ells condemnat i amb ordre de crida i cerca

Aquest homenatge és especial també per un altre motiu: aquesta primavera es va fer finalment el judici i el cas es va tancar. Amb tot, no són bones notícies: l'únic dels dos acusats que fou finalment condemnat en el judici, amb una pena de dotze anys i mig de presó, va fugir. Ara hi ha una ordre de crida i cerca sobre ell. L'altre acusat fou absolt per cinc vots a quatre del jurat popular. Vegeu ací la crònica del judici, que aportà proves noves i decisives.

En l'homenatge d'avui hi participen, a més de Bennassar, Marc Romera, Mireia Vidal-Conte, Jaume C. Pons Alorda, Mireia Calafell i Ivette Nadal. Tot llegiran poemes propis escollits especialment per a l'ocasió, a més d'un poema d'Iborra.

Us oferim un dels poemes inèdits d'Iborra, mai publicats fins ara, que Bennassar dirà aquesta nit:Cartografia

En aquella direcció trobaràs les coses en què no participares,

la finestra oberta, el fiscal que només valora frases curtes,

en aquella direcció alguna cosa vol ser dita, rehabilitada,

la llinda del túnel obscur, la mirada que esgota un crit,

els punts cardinals, la camisa bruta, la cara de pòquer.

En aquella direcció les llàgrimes enceguen els ulls,

la veu s'ofega. Llenguatge, no paraula, sempre incomplet,

les lliçons que la vida dóna intraduïdes, incògnites,

amb somriures i dentadures, la lluna pedregosa,

que el qui sap escriure oblida, el sostre blau, la vida.

En aquella direcció el refugi, la part ninguna, gota gota,

quan ningú sap. Octubre tardà, indefensos, immensa vergonya,

l'heroisme, el pervenir de plomes negres, les solituds companyes.

En aquella direcció que per a mi no resten esperances,

tant diferent al que somniava, afortunats, estrafets, algun dia,

res no és possible, conquerir la llibertat, l'entusiasme d'una idea.

En aquella direcció, la cort dels imparcials, exili de la vida.

Mestre i poeta

Nascut a València (1978), Salvador Iborra es va llicenciar en filologia catalana a la Universitat de València (UV) i després va estudiar un màster en literatura, art i pensament a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. El 13 de setembre de 2011, dues setmanes abans de ser assassinat, va defensar la tesina del màster, sobre la desconstrucció literària aplicada a Gabriel Ferrater.

Havia començat a escriure una novel·la negra i tenia fetes quinze narracions encara no publicades i una dotzena de poemes, que volia aplegar en un nou llibre. Era professor de l'IES Jaume Mimó de Cerdanyola, on feia substitucions. Havia publicat tres llibres de poemes: 'Un llençol per embrutar' (Viena, 2003, premi Betúlia); 'Les entranyes del foc' (Ajuntament d'Arenys de Munt, 2005, premi Domènec Perramon) i 'Els cossos oblidats' (Onada, 2010, premi Ciutat de Sagunt).

També col·laborava habitualment en el suplement de cultura del Diari de Balears i era un dels poetes signants del manifest en favor de la independència 'Poetes per la llibertat'. El seu amic Sebastià Bennasar deia que era valent, exigent amb si mateix i perfeccionista. 'Tenia un gran sentit de l'ètica i de la responsabilitat, i una cultura de l'esforç molt marcada; sempre triava el camí més difícil; era un poeta medieval del segle XXI.'
Reconstrucció de l'assassinat

Salvador Iborra: la mort gens casual d'un poeta

En Salvador va donar vint euros al taxista que havia de portar el seu amic, en Xavi, a casa, a Sants, i es van acomiadar. Era el 29 de setembre, a la plaça de Sant Jaume, cap a les sis del matí, i encara era fosc. Va ser un comiat trist, perquè no havien pogut recuperar la bicicleta d'en Xavi, robada uns quants minuts abans, i que ell necessitava per tornar a casa, com cada nit. Ja no s'havien de tornar a veure mai més. Abans de la sortida del sol, a les 6.15, en Salvador Iborra, poeta i mestre de trenta-tres anys, moria assassinat ben a prop d'allà, al portal de casa seva, al número 12 del carrer de la Palma de Sant Just, apunyalat presumptament per Saodi M. i Zakaria Y., els lladres de la bicicleta. La policia diu que l'assassinat no es podia ni preveure ni evitar, però els fets fan pensar altrament, fan pensar que alguna cosa, o tot, va fallar.

Just mitja hora abans de l'assassinat una parella de mossos d'esquadra havia estat al mateix punt on van matar en Salvador, avisada per ell mateix. En Xavi i en Salvador van discutir amb els agents pel robatori de la bicicleta i van assenyalar Saodi M. i Zakaria Y. com a responsables. Eren les 5.40. I era la quarta vegada, pel cap baix, en tres mesos i mig, que una parella de mossos d'esquadra visitava el número 12 del carrer de la Palma de Sant Just, per la telefonada dels veïns, alarmats per la inseguretat creixent en aquella escala.

Principal 2a, centre d'operacions de delinqüència

Al segon segona, s'hi estava en Salvador, autor de la primera trucada, i de l'última, a la policia. Saodi M. i Zakari Y., dos joves d'origen marroquí de divuit anys i vint-i-un, amb un cúmul d'antecedents diversos, havien entrat il·legalment, des del mes de juny, al principal segona, convertit des d'aleshores en un centre d'operacions de petits delictes i de tràfic de droga. La resposta de la policia, a cada visita, era sempre la mateixa: sense una ordre judicial no s'hi pot fer res. Una ordre judicial que, per una altra banda, el propietari de la finca havia demanat el 14 de juny, dos dies després de l'ocupació --i tres mesos i mig abans de l'assassinat.

Aquell 29 de setembre en Xavi i en Salvador havien tancat junts el bar Thales: en Xavi, com a últim treballador i responsable del local, i en Salvador, com últim client. Eren quarts de quatre de la matinada, però van continuar la conversa a casa d'en Salvador, a una setantena de metres del bar, encara una hora més, escoltant 'La mort du Cygne' de Maude Sabourin i parlant dels nous poemes d'en Salvador, que comptava publicar reunits en un llibre. Poc abans de les cinc es van acomiadar, però en baixant l'escala, estreta i dreta, en Xavi ja es va adonar que la bicicleta, que havia deixat a l'interior de la finca, al cancell, sense lligar, ja no hi era.

Llegiu el relat sencer i la cronologia dels fets, ací.
Vídeos dels homenatges a Salvador Iborra

Vídeo íntegre de la vesprada poètica en record de Salvador Iborra (juny 2013)

Recordant Salvador Iborra, amb Joan Margarit (maig 2012)

Amics, família i veïns homenatgen el poeta assassinat Salvador Iborra (novembre 2011)

Emotiu homenatge dels veïns al poeta assassinat, Salvador Iborra (octubre 2011)

Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4195817/2...

Més sobre Literatura (1111)