Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Metge i zeladora imputats per denegar assistència per parlar valencià

La Veu del País Valencià 8-Jun-2014

Actualitat - Societat
< anterior | següent >

Diumenge, 8 de juny a les 13:00h Societat

Baix Vinalopó > Vinalopó > País Valencià
Metge i zeladora imputats per denegar assistència per parlar valencià
L’Audiència Provincial d’Alacant va ordenar al Jutjat d’Instrucció d’Elx admetre i investigar la denúncia per delicte formulada per un veí de Crevillent. ACPV insta el Govern valencià a garantir el dret dels valencians a usar la seua llengua
Comentaris 14 comentaris

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (10 vots)

L’Audiència Provincial d’Alacant va ordenar al Jutjat d’Instrucció d’Elx admetre i investigar la denúncia per delicte formulada per un veí de Crevillent contra el metge i la zeladora de guàrdia que el dia 6 de gener de 2013 varen denegar-li l’assistència mèdica per l’únic motiu de parlar valencià.

Centre Salut de Crevillent
URL curta

Notícies relacionades

02.06.2014. Un funcionari de la presó de Fontcalent amenaça una professora per haver parlat en valencià

Etiquetes
ACPV, Crevillent, Llengua
RedactaVeu / Crevillent

El pacient, amb símptomes de grip i febre alta, es va dirigir al seu centre de salut i va ser rebut per un vigilant de seguretat, qui va introduir les seues dades al sistema i el va fer passar a la sala de consulta del metge de guàrdia. Una vegada davant del facultatiu i quan va començar a explicar-li el que li passava, el metge li va dir que no l’entenia, que per què no parlava castellà. Aleshores, el pacient va preguntar si hi havia cap altre facultatiu que el poguera entendre i el metge li va dir que no, que només estava ell i que no entenia el valencià, donant per finalitzada la consulta. L’usuari aleshores demanà un full de reclamacions i el metge li va dir “venga conmigo” i el va acompanyar a recepció on va demanar a la zeladora un full de queixes per al denunciant “porque hablaba valenciano”. El full li va ser entregat per la zeladora mentre li deia “Ay qué gracia, que quiere que le atiendan en valenciano”. Tot seguit tant la zeladora com el metge van marxar i es va quedar el pacient sol i desatès en la recepció de l’ambulatori fins que després que ningú li prestava el més mínim servei o atenció, se’n va anar.

El Jutjat d’Elx rebé la denúncia i acordà no admetre-la a tràmit. La inadmissió es va recórrer en apel·lació a l’Audiència d’Alacant, i aquesta ha estimat que, en efecte, “sí concorre l’element objectiu, que és la negativa a prestar al denunciant assistència mèdica pel fet d’utilitzar la llengua valenciana al dirigir-se al doctor denunciat, raó per la qual ha existit una discriminació lingüística no acceptable pel que disposa l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià conforme s’ha exposat, en una ciutat com Crevillent, on segons l’article 35 de l’esmentada llei és territori de predomini valencianoparlant, que ha produït una efectiva lesió en el seu dret a l’ús de la llengua valenciana i a la prestació del servei mèdic, per la qual cosa, en conseqüència, s’imposa que s’admeta a tràmit la denúncia i es practiquen les diligències sol·licitades pel denunciant i les que es consideren pertinents amb llibertat de criteri”.

La declaració com a imputats per delicte de discriminació del metge i de la zeladora va tenir lloc el passat 23 de maig i tot i negar parcialment els fets, sí que varen reconèixer demanar al pacient que parlara castellà, al·legant no entendre el valencià i no practicar-li cap examen o exploració mèdica.

La instrucció de la causa continua i queden diligències d’investigació per practicar abans de concloure la investigació i passar a la fase de judici oral. El pacient discriminat està exercint l’acusació particular assistit per l’advocada d’Acció Cultural del País Valencià, Mercè Teodoro.

Acció Cultural insta el president Fabra i el Govern valencià a garantir el dret de tots els valencians a usar la seua llengua sense patir discriminacions, i més encara tractant-se de qüestions referides a la salut. Perquè, tal com aquest cas torna a posar novament en evidència, eixe dret no està garantit en absolut.

En aquest sentit, Acció Cultural, que té una llarga trajectòria de treball en favor dels drets lingüístics dels valencians, anima els valencians i valencianes que puguen ser víctimes de casos de discriminació lingüística a reclamar respecte als seus drets i, si és el cas, presentar la corresponent denúncia. El Servei Jurídic de l'entitat és l’instrument al servei de la protecció dels drets lingüístics, i està obert a consultes per part de qualsevol ciutadà.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9574/un-m...

Més sobre Discriminació lingüística (411)