Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'AVL considera discriminació inacceptable no tenir mitjans públics en valencià

La Veu del País Valencià 8-Jun-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Diumenge, 8 de juny a les 17:15h Cultura

País Valencià
L'AVL considera discriminació inacceptable no tenir mitjans públics en valencià
Reclama, en una declaració institucional, el compliment de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries
Comentaris 9 comentaris

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (5 vots)

Foto: EP
URL curta

Notícies relacionades

30.05.2014. Català defensa que van tancar Canal 9 per ‘responsabilitat’
23.05.2014. La ILP per una ràdio i televisió públiques en valencià ja té 25.000 signatures
22.05.2014. Dimiteix Lola Johnson, imputada pel 'forat' de Canal 9
22.05.2014. Exigeixen a directius de Canal 9 que aclarisquen un forat de 1.300 milions

Etiquetes
Acadèmia Valenciana de la Llengua, Mitjans de Comunicació, Tancament RTVV

RedactaVeu / València.

El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat una nova declaració institucional centrada en “la necessitat d’uns mitjans públics de comunicació en valencià”, a propòsit de l’incompliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, sobretot després de la desaparició de la Radiotelevisió Valenciana.

L’AVL constata que, com a conseqüència del tancament de RTVV, s’ha vulnerat la Carta Europea, s’han lesionat els drets dels valencianoparlants de comptar amb uns mitjans de comunicació en valencià i s’ha produït un inqüestionable buit en la llengua que el mateix Estatut d’Autonomia proclama com a pròpia del País Valencià.

El document argumenta detalladament el que representa no tenir uns mitjans públics de comunicació i que siga el País Valencià l’única autonomia de l’Estat espanyol, amb una o dues llengües cooficials, que no té una ràdio i una televisió en llengua pròpia, una situació que, per a l’AVL, comporta una discriminació inacceptable.

D’altra banda, la Carta Europea apel·la al compromís dels Estats firmants a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions dels països veïns. Per aquesta raó, l’AVL considera un contrasentit que dins d’un mateix Estat “no estiga garantida la recepció interterritorial de les diferents televisions i ràdios autonòmiques que utilitzen una llengua compartida”.


D’acord amb aquestes consideracions, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en virtut de la seua competència de “vetllar per l’ús normal del valencià”, demana als poders públics que adopten les mesures legals efectives per poder comptar amb “uns mitjans de comunicació públics, íntegrament en valencià, de qualitat, amb un model plural, objectiu i viable”.

Finalment, la declaració aprovada pels membres de l’AVL serà traslladada al secretari general del Consell d’Europa, al president de la Generalitat, al ministre espanyol d’Afers Estrangers, al president de les Corts Valencianes, als síndics del grups parlamentaris de les Corts i als caps de llista de les candidatures espanyoles amb representació al Parlament Europeu.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9606/lavl...

Més sobre Acadèmia Valenciana de la Llengua (154)