Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Aragó imposa el lapao al currículum escolar

Nació Digital - ACN - Jordi Palmer 17-Jun-2014

Aragó imposa el lapao al currículum escolar
Els estudiants de la Franja, obligats a canviar l'assignatura de Llengua Catalana per la de Llengües Pròpies d'Aragó
J.P./ACN | Actualitzat el 17/06/2014 a les 23:59h
Arxivat a: Política, Aragó, lapao
L'Ajuntament de Mequinensa (Baix Cinca) i diverses entitats socials i culturals de la població han presentat al·legacions al Currículum de l'Educació Primària a Aragó, que en aplicació de la reforma de la Llei de Llengües d'Aragó de l'any passat ha eliminat del seu text tota referència a l'assignatura de Llengua Catalana, que s'imparteix a les escoles aragoneses de la Franja de Ponent des de fa tres dècades, substituint-la per la de Llengües Pròpies d'Aragó, imposant així la substitució del català pel lapao -llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental.

La substitució de l'ensenyament de l'assignatura de Llengua Catalana afecta a més de 5.000 alumnes aragonesos, que estudien i són avaluats de català o en català. A més, la modificació curricular afectarà també la convalidació d'aquesta assignatura amb el nivell B de català.

Des de l'Ajuntament de Mequinensa asseguren que aquesta situació "posa en perill" el marc jurídic sobre el qual se sustenten les classes de català, que en l'actualitat formen part de l'oferta educativa dels centres escolars de Franja de Ponent, de la mateixa manera que la convalidació de l'assignatura per obtenir el nivell B de català.

En el document, remès al Departament d'Educació del govern d'Aragó, Ajuntament i entitats sol·liciten que l'assignatura de català, "com a senyal d'identitat consubstancial al patrimoni cultural aragonès i espanyol i com a àrea plenament assentada en el sistema educatiu d'Aragó, sigui contemplada en aquesta ordre de currículum així com el seu reconeixement d'aquests ensenyaments per a l'obtenció del nivell B de català". També demanen "que sigui reconeguda en tots els desenvolupaments legislatius del sistema educatiu d'Aragó i que es mantingui l'habilitació del seu professorat per impartir l'àrea de català i altres àrees del currículum en aquesta llengua".

La xifra d'alumnes aragonesos que estudien i són avaluats de català o en català ha anat incrementant-se des del 1984, moment en què es van començar a instaurar els ensenyaments del català a Aragó, fins a superar els 5.000 anuals. El 2007 es va promoure la implantació de projectes lingüístics en llengua catalana amb instruccions per al seu desenvolupament d'acord als nous currículums i el 2008 es va acreditar el nivell B de català als alumnes que compleixen els requisits, "cosa que afavoreix la inserció laboral de l'alumnat aragonès".

Nació Digital - ACN - Jordi Palmer

Origen


http://www.naciodigital.cat/noticia/7026...

Més sobre Sobre el trossejament de la llengua catalana (729)