Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

200.000 assistents a les Trobades 2014 que finalitzen a Algar de Palància

La Veu del País Valencià 15-Jun-2014

Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Diumenge, 15 de juny a les 20:00h Cultura

El Camp de Morvedre > Palància > País Valencià
200.000 assistents a les Trobades 2014 que finalitzen a Algar de Palància
Vora 5.000 persones participen al Camp de Morvedre – Algar de Palància
Comentaris Un comentari

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (5 vots)

Vora 200.000 assistents a les Trobades 2014, més d’un miler de tallers i paradetes a les 18 festes per la llengua celebrades enguany des del 5 d’abril fins al 15 de juny. El clam per la nostra escola ha recorregut el País Valencià de sud a nord, amenitzat també per una desena de concerts de La Gira d’Escola Valenciana.




URL curta

Notícies relacionades

14.06.2014. Somescola clama en defensa de l'escola catalana
08.06.2014. Onil amb el valencià a la Trobada d’Escoles de l’Alcoià-Comtat
01.06.2014. 25.000 persones diuen sí a la Nostra Escola a València
31.05.2014. Malgrat la pluja la Marina Baixa clama per l’ensenyament en valencià a Orxeta

Etiquetes
TRO14
RedactaVeu / Algar de Palància

Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana: “Amb el lema 'La nostra escola' s’ha consolidat una vertebració social de promoció i defensa de l’escola en valencià, pública, de qualitat, constructiva, participativa i transversal que està evidenciant la necessitat de generar el canvi en el Govern valencià, un govern que vetlle pels programes òptims d’ensenyament que reclama la societat valenciana, una Administració que atenga les necessitats educatives del nostre futur: els xiquets, les xiquetes i els joves valencians”.

Vicent Moreno va participar ahir en una manifestació massiva a Barcelona, organitzada per l’entitat Som Escola, i a la qual Escola Valenciana li ha donat suport i que per primera vegada ha reunit en un mateix espai les principals entitats del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears per defensar l’escola en la nostra llengua, l’escola que està en el punt de mira del Govern de Mariano Rajoy, el Govern d’Alberto Fabra i el Govern de José Ramón Bauzá.

A Algar de Palància s’ha fet un balanç de les Trobades 2014 on s’han explicitat quins són els principals noms que han intensificat l’atac a la nostra escola, l’escola basada en els programes d’ensenyament en valencià. Els responsables directes són Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana, M. José Català, consellera d’Educació i Rafael Carbonell, secretari autonòmic d’Educació.




El resultat de les actuacions polítiques de tots tres han estat l’intent de suprimir, per criteris ideològics, unitats educatives en valencià, el tancament de cinc escoles públiques amb programes en la nostra llengua i l’establiment de la LOMQE per a promoure l’ensenyament monolingüe en castellà, l’ensenyament concertat i metodologies educatives pròpies de temps predemocràtics.

“El principal objectiu de la nostra escola és formar alumnes amb esperit crític, capaços d’enriquir la nostra societat des de la base de la pluralitat. Persones que valoren la riquesa de les llengües, que coneguen el seu entorn més proper i que tinguen la ment oberta per estar situats al món. Sembla que per al Govern Fabra això és intolerable, però l’educació i l’ensenyament que nosaltres promovem és el que tenen, que faciliten totes les eines perquè la gent puga pensar i reflexionar, la qual cosa molesta els governs que basen la seua política en el clientelisme i en la desigualtat d’oportunitats; governs que actuen per traure el màxim benefici personal dels qui hi formen part, que censuren, que tanquen els mitjans de comunicació públics, que malbaraten els nostres recursos i que se centren en la desinformació, per tal d’expandir l’espoli social, econòmic, medi ambiental i cultural del que ens pertany a tothom”, ha comentat el president d’Escola Valenciana.




Escola Valenciana ha arribat a la recta final de les Trobades 2014 amb aquestes valoracions. L’entitat cívica s’ha constituït en una de les múltiples veus que evidencien les polítiques del Govern valencià, fonamentalment les educatives. Fa temps que l’entitat ha impulsat l’Oficina de Drets Lingüístics, mitjançant la qual s’estan duent a terme actuacions jurídiques per les múltiples vulneracions dels drets lingüístics que està cometent la Generalitat Valenciana i la discriminació per raons de llengua que provoquen uns govern que consideren els valencianoparlants ciutadans de segona.

Tres judicis a favor de l’ensenyament en valencià per part del Tribunal Superior de Justícia; la petició de la suspensió cautelar de l’arranjament escolar per al curs 2014-2015 que acaba de ser admesa a tràmit pel mateix tribunal i que està pendent de la vista oral i recursos de famílies que s’han quedat sense ensenyament en valencià són algunes de les actuacions judicials que està duent a terme el servei jurídic d’Escola Valenciana.




Actuació de la Rondalla Borda


“No oblidem que si el TSJ valencià admet la suspensió cautelar de l’arranjament escolar per al pròxim curs, aquest quedarà anul·lat i la Conselleria d’Educació no podrà tancar les cinc escoles en valencià que ha sentenciat a mort, entre les quals es troba el CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs i les lluites de la Plataforma PROU dels centres d’Ontinyent, de les famílies que s’han mostrat insubmises a la LOMQE en el Poble Nou de Benitatxell o les famílies del CEIP Herrero de Castelló a les quals se’ls ha denegat el dret a què els seus fills estudien en valencià, hauran guanyat un dret bàsic que reclamen. Estem a l’espera. Hi ha molt en joc”, ha recordat Vicent Moreno.

L’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana és un servei gratuït que s’ofereix a la societat. És possible gràcies al suport i la contribució econòmica de vora un miler d’Amics i Amigues de l’entitat. “Per a continuar en aquesta línia d’actuació, Escola Valenciana ha de tindre almenys 3.000 Amics i Amigues. Eixa és la realitat. La defensa de la nostra escola i de la nostra llengua en diferents àmbits, de forma sostenible i autosuficient requereix aquest tipus d’implicació, a part del treball voluntari de tantíssimes persones amb les quals compta la nostra entitat cívica”, ha explicitat el president d’Escola Valenciana.






En aquest sentit, des d’Escola Valenciana es vol mostrar a la societat com es pot formar part del moviment tant de forma personal com empreses que tenen un compromís amb la nostra llengua. Tan sols cal accedir a www.escolavalenciana.org/amics

19a Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Morvedre – Algar de Palància

Vora 5.000 persones han tornat a Algar de Palància, una població de poc més de 500 habitants, que ha esdevingut un escenari magnífic per a la Trobada de la comarca, que s’ha desenvolupat pels magnífics carrers i carrerons del poble. És la segona vegada que Algar de Palància acull la Trobada del Camp de Morvedre.






S’ha multiplicat per cinc la població d’Algar amb la participació de milers de persones vingudes dels pobles del Camp de Morvedre. Hi han participat 25 centres educatius de la comarca i s’han realitzat 50 tallers i paradetes d’escoles, instituts, entitats i col·lectius.

Juan Emilio Lostado Gascó, alcalde d’Algar ha declarat: “Fa 16 anys acollírem per primera vegada la Trobada del Camp de Morvedre, ara hem repetit i per a Algar de Palància és un esdeveniment molt important. D’una banda la rellevància de tindre una Trobada d’Escoles en Valencià és donar a conéixer el nostre poble, de l’altra és mostrar el compromís que Algar té amb el nostre màxim tret d’identitat, el valencià i el seu motor de normalització més important, l’escola, una escola que aquest curs ha patit uns atacs molt durs per part de la Generalitat Valenciana i sobre els quals volem dir que ja hi ha prou”.




Per la seua banda, M. Josep Soriano, presidenta de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià – Camp de Morvedre, l’entitat d’Escola Valenciana a la comarca, ha destacat que “l’Ajuntament d’Algar ha col·laborat estretament amb nosaltres per fer possible la festa per la llengua de hui. Algar és un poble limítrof amb la zona castellanoparlant, però que vetlla per la nostra llengua d’una forma molt intensa. La Coordinadora d’Escola Valenciana a la comarca s’ha sentit molt ben acollida en aquest poble”.

A la trobada també ha asistit el regidor de Compromís per Sagunt, Quico Fernàndez, qui ha declarat a La Veu que la comarca té un “fort sentiment amb el valencià, malgrat les polítiques antiescola pública i antiescola en valencià del Consell i del PP. Sens dubte la Trobada és l’esdeveniment més important de l’any a tots els nivells”.




“Nosaltres continuarem lluitant per la nostra llengua i per una escola pública de qualitat. Cal fer fora en les pròximes eleccions el PP. sinó acabaran amb tota la base de convivència dels valencians”, ha assenyalat.

La Trobada s’ha iniciat amb una cercavila dels centres educatius marcada per la música d’una xaranga, de la dolçaina i el tabal del grup de danses La Solana d’Algar, dels dolçainers Germans Caballer de Sagunt i de l’Agrupació Musicultural d’Algar de Palància. També ha actuat la Rondalla Borda.








Emili Piera, escriptor i periodista visità l'espai de La Veu a la trobada

Els assistents també han pogut gaudir de les danses de La Solana i de La muixeranga del Camp de Morvedre acompanyada de La Llavor Dolçaina i Tabal. Així mateix, s’han organitzat visites guiades per Algar de Palància. El final de festa ha corregut a càrrec del grup Xiquimisquis.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/9739/la-t...

Més sobre Escola Valenciana (175)