Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L’AVL celebra la primera jornada sobre llengua i cultura popular valencianes

La Veu del País Valencià 2-Jul-2014


Actualitat - Cultura
< anterior | següent >

Dimecres, 2 de juliol a les 17:00h Cultura

País Valencià
L’AVL celebra la primera jornada sobre llengua i cultura popular valencianes
La llengua del poble valencià, ha afirmat Ferrer, és l’ànima de la nostra cultura
Comentaris Comenta-ho
Tweet
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha dedicat hui una jornada a tractar la llengua i la cultura popular valencianes, on ha quedat de manifest la transcendència que la seua relació té per a la pervivència del valencià, així com la necessitat d’incorporar en l’Educació Primària continguts centrats en les tradicions, la literatura, el patrimoni i les festes populars del País Valencià.

Fotos: AVL
URL curta

Notícies relacionades

21.03.2014. L’Acadèmia de la Llengua s'adhereix a declarar les falles Patrimoni Cultural
07.03.2014. L’Acadèmia de la Llengua inicia una nova etapa amb la reordenació dels òrgans de treball
11.02.2014. Nous arguments filològics i jurídics per al CJC en favor de la unitat de la llengua

Etiquetes
Acadèmia Valenciana de la Llengua, Llengua
RedactaVeu / València
Precisament, Ramon Ferrer, president de l’AVL, ha recordat a l’inici de la jornada que “sense relacionar llengua i cultura, llengua i tradicions o llengua i festa, difícilment podem parlar amb propietat de cultura valenciana”. La llengua del poble valencià, ha afirmat Ferrer, és ”l’ànima de la nostra cultura heretada dels nostres pares igual que ells la van rebre dels seus avantpassats”.

La conferència de Josep Lluís Domènec, president de la Secció de Terminologia i Llenguatges Específics i coordinador de la trobada, ha posat de relleu les aportacions de la cultura popular al llenguatge i ha desenvolupat com els gremis, els diferents oficis, la agricultura, la música, els jocs tradicionals o les expressions artístiques han aportat un cabal de lèxic ric i variat a la llengua.

Després la jornada s’ha centrat amb els diferents nivells de llengua (normatiu, estàndard i col·loquial), les varietats dialectals i la literatura popular. Sobre aquest aspecte, Joaquim G. Caturla ha alertat sobre la necessitat de conservar la literatura tradicional (llegendes, rondalles, faules, refranys, jocs de paraules, endevinalles...) especialment a través de l’escola i dels mitjans de comunicació.

Per la seua part, Josep Lluís Marín, membre de l’Associació d’Estudis Fallers, que ha qualificat les falles com una festa plural, participativa, viva i en constant renovació, ha reivindicat la creació d’un vocabulari faller. Sergi Gómez i Àlvar Monferrer, per la seua banda, han abordat el llenguatge de les festes de moros i cristians, de les fogueres i de les gaiates.


Finalment, el vicerector de la Universitat de València Antonio Ariño ha tancat la jornada amb una conferència sobre el llenguatge de les festes i de les tradicions populars, on ha destacat la importància de les festes com a fenomen comunicatiu, per damunt del lingüístic, i vertebrador del calendari social dels pobles. La jornada, organitzada per l’AVL, ha reunit més d’un centenar d’assistents.

La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/10003/lav...

Més sobre Acadèmia Valenciana de la Llengua (154)