Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Les diputacions catalanes posen l'accent en la llengua en la commemoració, a Girona, del centenari de la Mancomunitat

Diputació de Barcelona - Enric Monné Camps 4-Jul-2014

Cultura - 04/07/2014 08:00 - Enric Monné Camps

Les diputacions catalanes posen l'accent en la llengua en la commemoració, a Girona, del centenari de la Mancomunitat
Share on facebook Share on twitter
Share on print 0

Emulant la fotografia que els membres del Consell Permanent de la Mancomunitat de Catalunya van fer-se el 1918 al gironí hospital de Santa Caterina (avui seu de la Generalitat), els quatre presidents de les diputacions catalanes van protagonitzar ahir un nou acte commemoratiu del centenari de la primera experiència d'autogovern de la Catalunya contemporània, focalitzat en aquesta ocasió en la seva tasca en favor de la llengua.

Així, els presidents Salvador Esteve (Barcelona), Joan Giraut (Girona), Joan Reñé (Lleida) i Josep Poblet (Tarragona), acompanyats de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, després de posar per a la fotografia, van inaugurar, a la Casa de Cultura de Girona, l'exposició "Normativització de la llengua", que es podrà veure fins al 27 de juliol. Es tracta d'una de les mostres que conformen el projecte expositiu "L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya. 100 anys", organitzat per les quatre diputacions catalanes i coordinat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

L'exposició "Normativització de la llengua" tracta de com la Mancomunitat va aconseguir dotar la llengua catalana d'un cos normatiu gràcies a l'acció combinada d'una obra de la seva obra govern amb la proposta reformadora de Pompeu Fabra.

Durant la seva inauguració, Salvador Esteve va recordar que el català, «tenia un paper decisiu en el projecte de la Mancomunitat, i constituïa un element clau per integrar i cohesionar la societat». El president va afegir que Prat de la Riba i el seu equip «entenien perfectament que el futur de la llengua només es podia garantir amb el que ara en diem una estructura d'Estat», perquè «una llengua sense un Estat darrere perd ductilitat, expressa menys, serveix per menys coses i va camí del dialecte i l'argot. Per això, amb plena consciència política, la Mancomunitat va exercir amb fermesa com a Estat en l'àmbit de la llengua, com en molts altres àmbits de la realitat del país».
Diputació de Barcelona - Enric Monné Camps

Origen


http://www.diba.cat/web/sala-de-premsa/n...

Més sobre Jornades, congressos, exposicions, seminaris (418)