Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Història d'una supervivència lingüística

Tornaveu 13-Jul-2014

REPORTATGE
— 13/7/2014
Història d'una supervivència lingüística
Quins mecanismes han permès la supervivència del català durant els últims tres-cents anys? Quin paper hi han jugat la societat, l’administració i l’escola? L’exposició 1714: El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula mira de donar resposta a aquestes qüestions i posa de manifest les conseqüències que van tenir els fets de 1714 sobre l’estatus i l'ús del català al llarg de gairebé tres-cents anys. Muntada pel Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, aquesta mostra fa un recorregut per la llengua des de la implantació de la monarquia absoluta borbònica i recull les prohibicions per a l'ús del català.

El català ahir: La Guerra de Successió és el punt de partida i situa els visitants en el context històric de l’exposició. El Decret de Nova Planta és la primera d’una sèrie continuada de prohibicions sobre l’ús de la llengua al llarg dels anys. El català avui recull una mostra de la legislació lingüística que hi ha al servei dels parlants i algunes xifres que testimonien la vitalitat de la llengua catalana avui. El bloc El català demà ens porta al futur de la llengua, i explica com avui som on som gràcies a la tenacitat i a la fidelitat dels nostres avantpassats.

Per tancar l’exposició, en el darrer espai expositiu es proposa als visitants algunes petites accions per participar activament en el foment de l’ús social de la llengua catalana, com ara deixar la seva paraula per al futur del català. L’exposició ha visitat diverses poblacions catalanes dels del gener del 2014, i des del 8 de juliol i fins al proper 31 d’agost es pot visitar al Born Centre Cultural, i també serà a Figueres i Lleida fins al setembre.
Tornaveu

Origen


http://www.tornaveu.cat/edicio-106/calai...

Més sobre Història de la llengua (399)