Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Només un 10% dels productes són etiquetats en català

Vilaweb 23-Jul-2014

Dimecres 23.07.2014 06:00

Només un 10% dels productes són etiquetats en català

Catalunya és el territori europeu on hi ha més incompliments de la legislació en matèria de retolació

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

Avui fa quatre anys que es va aprovar el codi de consum que obliga a etiquetar en català a Catalunya, però només el 10% dels productes generalistes han estat adaptats a la normativa. Amb tot, el percentatge de productes en català és superior al de l'any 2012, que era d'un 6%. Ho detalla un estudi de la Plataforma per la Llengua, que també diu que Catalunya és encara el territori europeu on hi ha més incompliments de la legislació.

a elaborar l'informe s'han analitzat a l'atzar 2.006 productes de marques comercials --no pas marques blanques-- de quaranta-cinc establiments. En el cas dels supermercats catalans, els consumidors tenen un 14% de possibilitats d'agafar un producte etiquetat d'acord amb la llei. En canvi, si l'establiment no és català la possibilitat no arriba al 9%. Pel que fa a les marques blanques, les etiquetades en català són un 31%.

El resultat de l'estudi no inclou els productes de proximitat, que cada vegada més són etiquetats en català, però que tenen poca presència a les grans superfícies.

En general, es conclou que l'etiquetatge en català augmenta malgrat el recel de grans empreses com ara Nestlé, Danone, Casa Tarradellas, Gallina Blanca, Panrico, Henkel, Philips, Nutrexpa o Coca-Cola; o bé de sectors com el farmacèutic, on pràcticament cap productes no compleix la legalitat vigent.

La Plataforma per la Llengua també destaca que, tot i les sancions previstes, no té constància de cap multa ni de retirada de producte pel fet de no complir aquesta llei. I subratlla que, en canvi, la normativa espanyola, que obliga les empreses a etiquetar en castellà, és seguida àmpliament. En aquest cas sí que hi ha hagut sancions i retirades de productes. Per aquest motiu, insta el govern català a fer complir la llei.

A l'estiu, també en català

La Plataforma per la Llengua anima els ciutadans a reclamar l'etiquetatge en català a l'estiu en bars i restaurants d'albergs i museus gestionats per empreses catalanes. Insisteix que totes les begudes, bosses de patates o més refrigeris, iogurts, xocolatines i productes envasats de les màquines expenedores o dels bars, restaurants o menjadors, han de tenir les dades obligatòries com a mínim en català. Entre aquestes dades hi ha els ingredients, les informacions de seguretat i la data de caducitat.

La llei de política lingüística estableix, des del 1998: 'Les empreses públiques de la Generalitat i de les corporacions locals, i també les seves empreses concessionàries quan gestionen o exploten el servei concedit, han d'emprar normalment el català en llurs actuacions i documentació internes i en la retolació, en les instruccions d'ús, en l'etiquetatge i en l'embalatge dels productes o els serveis que produeixin o ofereixin.'
Vilaweb

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4204961/2...

Més sobre Incompliment de lleis del català (210)