Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La llei del cinema no garanteix prou l'oferta en català, segons la Plataforma per la Llengua

Vilaweb - ACN 23-Jul-2014

Dimecres 23.07.2014 19:26

Autor/s: ACN
La llei del cinema no garanteix prou l'oferta en català, segons la Plataforma per la Llengua

Demana al govern l'aplicació d'obligacions 'concretes i ambicioses' per garantir la llibertat de tria dels espectadors

Xarxes socials
Envia l'article
Imprimeix l'article
Converteix a PDF

Men?ame

Les reaccions a la modificació de la llei del cinema, que continua el seu tràmit parlamentari, no s'han fet esperar. La Plataforma per la Llengua ha exigit al govern que apliqui 'obligacions concretes i ambicioses' per garantir 'la llibertat de tria dels espectadors'. L'entitat considera que el nou redactat 'no garanteix suficientment' la disponibilitat d'una oferta cinematogràfica 'accessible' en català. A més, troba 'improcedent i inacceptable' que les previsions de la llei pivotin sobre el consum, ja que considera que és impossible que augmenti el consum 'si no hi ha oferta de cinema doblat o subtitulat en llengua catalana'.

Per tot això, la Plataforma per la Llengua ha exigit al govern que es fixi en les polítiques de protecció lingüística de comunitats comparables a la catalanoparlant, com ara les del Quebec, Finlàndia, Estònia, Suïssa o Bèlgica, on existeixen lleis que regulen les versions lingüístiques al cinema i estableixen l'obligatorietat de traduir les obres en les llengües pròpies i oficials.

L'entitat considera que el projecte de llei de modificació de la llei del cinema de l'any 2010 'no pot deixar escapar l'oportunitat de fer un pas ambiciós pel cinema en català i pel respecte a la cultura catalana'.

La plataforma ha començat una campanya informativa i de sensibilització sobre la situació actual del cinema amb què vol reclamar sobretot a les grans productores nord-americanes l'augment de l'oferta de films en català.

La nova llei del cinema continua el tràmit parlamentari

CiU, PSC, ICV-EUiA i la CUP han votat en contra de les esmenes a la totalitat presentades per PP i C's. Per tant, la modificació de la llei del cinema continua el seu tràmit parlamentari. El text preveu suprimir l'obligatorietat de doblar o subtitular en català el 50% de les còpies que es projectin als cinemes de Catalunya per adaptar-se a les exigències de la Comissió Europea. En lloc d'un percentatge fix, el govern planteja prioritzar la negociació amb les distribuïdores per tal que progressivament hi hagi una presència normalitzada del català a les sales. Les sancions només apareixerien en cas que no hi hagués acord.

Podeu llegir-ne més detalls ací: La nova llei del cinema elimina les quotes de doblatge en català
Vilaweb - ACN

Origen


http://www.vilaweb.cat/noticia/4205129/2...

Més sobre Política lingüística Generalitat Catalunya (1319)