Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Es presenta la versió 2.4 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i Mac OS X

Racó Català 4-Set-2014


Inici 
Notícies 
Tecnologia

Notícia
Es presenta la versió 2.4 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i Mac OS X
Des de la primera versió del Catalanitzador l'any 2012, més de 80.000 usuaris ja s'han baixat el programa al seu ordenador
Tecnologia 04.09.2014 10.15 h

357
 0
9
19
1

El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l'abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o Mac OS X. En executar-lo, el Catalanitzador analitza automàticament els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l'usuari s'hagi de preocupar de res més. L'entitat presenta ara la versió 2.4 del programa. Des de la seva primera publicació el 22 d'abril de 2012, més de 80.000 usuaris han catalanitzat el seu ordinador. Les estadístiques es poden consultar aquí.

Viure i treballar plenament en català

L'objectiu del Catalanitzador de Softcatalà és simplificar la catalanització de qualsevol sistema Microsoft Windows o Mac OS X; a aquest efecte, hi aplica els canvis de configuració, els paquets de llengua i els correctors ortogràfics necessaris perquè l'usuari pugui treballar en català.

En sistemes operatius com ara el GNU/Linux, emprar el català és molt senzill: quan l'usuari tria el català com a llengua de treball, automàticament canvia la llengua del sistema, els correctors ortogràfics que s'usen i la llengua de les aplicacions. En canvi, en entorns Microsoft Windows aconseguir el mateix objectiu requereix un gran esforç per part de l'usuari, que inclou: realitzar canvis de configuració, baixar paquets de llengua de diferents webs que són específics per a certes versions de les aplicacions i edicions del sistema operatiu, i la tria d'opcions específiques per a diversos programes. Les traduccions que aplica el Catalanitzador han estat desenvolupades per diferents empreses, com Microsoft, Apple, Adobe, Google o Softcatalà en el cas del Firefox.

Novetats de la versió 2.4

Windows:

- Nova acció que instal·la el corrector gramatical LanguageTool per al LibreOffice i Apache OpenOffice. Si cal, també instal·la el Java.
- Nova acció que instal·la el corrector gramatical LanguageTool per al Firefox.
- Millorada l'acció del Microsoft Office: si tenim més d'un Microsoft Office instal·lat, els catalanitzem tots (abans només el més nou), i si el paquet d'idioma està instal·lat però no és el per defecte, l'escollim.
- Instal·la el corrector ortogràfic català per a l'Internet Explorer 11 en el Windows 7 (en el Windows 8 és part del sistema).
- En el Windows 8.0 i 8.1 la configuració del paquet d'idioma s'aplica ja a tots els usuaris (això fa que alguns textos comuns apareguin en català quan abans ho feien en altres llengües).
- Millores en la compatibilitat amb versions del Firefox 31.0 i superiors (detecció de paquet d'idioma).
- En el Windows 8 i 8.1 es mostra l'opció «Configura el català com a llengua del sistema» que és necessària en algunes configuracions.
- Mitja dotzena d'errades corregides.

Mac OS X:

- S'ha afegit la versió en els recursos de l'aplicació.
- Signada amb les noves claus digitals d'Apple.

Dispositius mòbils

Com que no és possible automatitzar el procés de catalanització en dispositius mòbils, podeu seguir el procediment pas a pas per configurar el vostre dispositiu mòbil en català, segons sigui un dispositiu Android o un sistema iOS (iPhone i iPad).

La importància de navegar en català

Gràcies al canvi de llengua en els navegadors que fa el Catalanitzador, els usuaris s'identificaran a partir d'aquell moment com a catalanoparlants quan naveguin per Internet, i aquelles aplicacions web que siguin multilingües i tinguin versió catalana es mostraran en català.

Aquest canvi és molt important, ja que determina el pes real de la llengua catalana a Internet, actualment fortament subestimat. A més, afecta la visibilitat del contingut web en català d'empreses i d'institucions públiques. Els cercadors d'Internet mostren els resultats en funció de dos paràmetres: l'estat on es troba l'ordinador i la llengua de navegació definida al navegador. Si no es té definit el català al navegador, el contingut en català no apareix a les primeres posicions, resta amagat als usuaris, els quals fan servir contingut web en altres llengües (espanyol, anglès, francès...) en comptes de fer-ho en català. Per exemple, aquest és un problema molt real que afecta la Viquipèdia, una de les Wikipèdies més actives, però amb dificultat d'arribar al seu públic objectiu.
Racó Català

Origen


http://www.racocatala.cat/noticia/34578/...

Més sobre El català a les noves tecnologies (252)