Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Aspencat: "La independència de Catalunya seria un revulsiu per als Països Catalans"

El Singular Digital - Bernat Vilaró 19-Set-2014


19/09/2014
Música
Aspencat: "La independència de Catalunya seria un revulsiu per als Països Catalans"
El grup de música de la Marina Alta comença a l'octubre una gira internacional per Alemanya i Euskal Herria
Bernat Vilaró
El grup valencià Aspencat és com un cicló de música combativa que, des del Xaló (Marina Alta), irromp demà a Catalunya en un concert per La Mercè, a la Plaça Fòrum, a partir de la una de la nit. Hi oferiran les cançons reivindicatives d'Essència, el seu darrer disc, publicat el 2013 i que podeu descarregar aquí.

El Singular ha entrevistat en Kiko Tur, cantant d'Aspencat, tan sols una setmana i mitja abans que el grup valencià comenci una gira internacional que els portarà al llarg de l'octubre per Alemanya, on oferiran tres concerts, un d'ells a la capital de Berlín, i per Euskal Herria.RUMB A ALEMANYA

Quina valoració feu de la gira Antimatèria 2014, i què espereu del tour internacional del mes que ve?
Estem molt contents de la gira Antimatèria 2014, si l’any passat ja vam tenir molt bona acollida amb la gira de presentació de l'Essència, aquest any ens hem consoldiat als Països Catalans, amb una molt bona acollida i una gran maduresa a nivell de públic, que ja canten totes les cançons.
L'any passat ja vam intentar anar a Alemanya i Euskal Herria, però no vam poder tancar. I aquest any ho hem aconseguit, n'estem molt contents. La setmana que ve ja marxem, farem tres concerts a Alemanya, un d’ells al barri de Sant Pauli, i també tocarem en una festa antifeixista a Berlín. En tenim moltes ganes. De cara al futur busquem consolidar-nos a nivell internacional.

El vostre estil es caracteritza per una evolució del reggae que arriba fins al dance electrònic, el dubstep. En sou pioners en català?
Creiem que sí, però tampoc és res que ens preocupi ni que ens plantegem. Ho hem parlat alguna vegada però fem el que ens ve de gust fer, fem la música que ens agrada sense intencionalitat de ser els primers, tan sols és l’evolució natural que ha agafat el grup. Als Aspencat ens identifiquen com una incorporació dels sons electrònics a la base jamaicana.

La primera setmana de penjar Essència a la xarxa vau tenir 10.000 descàrregues, i heu inventat el format USB a l’hora de distribuir-lo. Us ha funcionat?
El disc funciona molt bé amb la descàrrega directa, la última vegada que ho vam mirar en teníem unes 30.000. També hem fet disc físic, en una petita remesa. L’USB a nivell de raresa ha estat molt bé, estava enfocat a la gent que ens ha ajudat a través de verkami a poder fer el treball. Haurem venut entre 1.000 i 1.500 exemplars, perquè hem fet aquestes 30.000 descàrregues gratuïtes. De fet, la intenció del disc és ser una plataforma per arribar al màxim de gent possible, i com a ètica personal el volíem penjar a la xarxa per compartir la nostra música. Intentem enfocar el grup al directe.ESPERANÇA

Li poseu música a la situació crítica que hi ha. Però també doneu dosis d'esperança. Què és el que us fa més ràbia i què és el que més us agrada de la societat on vivim?
El que ens fa més ràbia és la situació de vergonya absoluta que patim al País Valencià, a nivell d’abaratiment dels diners públics, les retallades socials, en educació i sanitat, tota la corrupció bestial, que no en sabem encara ni la punta d’iceberg. En un hipotètic canvi de govern [a la Generalitat valenciana] el 2015 pot ser bestial la merda que pugui sortir dels calaixos. És el que més ens indigna de casa nostra, veure que portem més de 20 anys de destrucció total i absoluta de la nostra cultura, la nostra llengua i la nostra identitat per part del PP.
L’espurna d’esperança és el creixement del circuit de la música en català al País Valencià. A més cada vegada hi ha un públic més nombrós, amb una conscienciació progressiva al voltant de la música i també de tota la indignació de la gent pels abusos de poder que hi ha hagut i hi ha al País Valencià. Hi ha molta més mobilització social, també de sentiment nacional pel que s’està vivint a Catalunya amb la consulta i la Diada de fa una setmana. Creiem en els Països Catalans, ens toca de ben a prop. Enllacem tot això i hi ha esperança. Però els temps són molt diferents als del Principiat. La independència de Catalunya ajudaria a molta gent del País Valencià perquè fes una empenta. L’esperança és que cada vegada hi ha més gent disposada a lluitar, i hi ha un teixit associatiu de base molt fort.

Feliu Ventura, Obrint Pas, La Gossa Sorda i Orxata Sound System són els vostres referents. Noteu que ja passeu a ser vosaltres els referents d'altres grups locals?
El circuit del País Valencià és petit, ens coneixem tots. Tenim molt respecte cap a aquests grups i els admirem i els tenim com a referents. Alhora, Aspencat s’està consolidant i hi ha grups emergents al País Valencià que estan sortint i que pugen molt fort. Hem coincidit bastant amb ells aquest estiu i fan el mateix que fèiem nosaltres amb Obrint Pas o La Gossa Sorda, i intentem seguir aquestes passes per ampliar el radi d’acció i créixer.PAÏSOS CATALANS

Parlem del procés sobiranista. Com es viu des de la Marina Alta?
Tenint en compte la distància de la situació del País Valencià amb la del Principat, és evident que si Catalunya hagués d’esperar-nos, moriria de vella... faig broma. La independència de Catalunya es pot entendre de dues maneres. O bé com un fet aïllat que no suposaria la independència dels Països Catalans i que no ens donaria ales, o bé que sigui un revulsiu perquè molta gent de les Illes Balears i el País Valencià comenci a posar-se les piles i continuar, i se segueixi treballant amb més força per aconseguir uns Països Catalans lliures.
Des de la Marina Alta no es veu la independència com una cosa que Catalunya ens deixi tirats, no, en certa manera es veu com una cosa natural. El Principat té els seus tempos, i ja ha passat per moltes pantalles que el País Valencià no ha passat encara. És una primera fase molt esperançadora i pot encoratjar molta gent del País Valencià a treballar perquè veu que Catalunya ho pot aconseguir i que és possible, i si ho aconsegueix seria un revulsiu impressionant.

L’any que ve feu 10 anys, amb un ritme frenètic sobretot en els últims quatre. On us veieu d’aquí 10 anys més?
Ens agradaria ser una banda consolidada al circuit, que gira per tota Europa i que és capaç de tocar arreu del món. I amb l’orgull de fer-ho amb la nostra llengua pròpia. Que es normalitzés totalment el parlar català al País Valencià, que actualment depèn d’on vagis no ho és. I a partir del nivell local, fins arreu del món. Si algun dia Aspencat plega volem que se’ns recordi com un grup de comarca que va començar poc a poc i va anar ampliant el seu radi d’acció, i va acabar fent gires internacionals.
El Singular Digital - Bernat Vilaró

Origen


http://www.elsingular.cat/cat/notices/20...

Més sobre Cançó, rock, pop... (1922)