Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Miquel Calçada: "Em defineixo com un obsessiu i un malalt de la llengua catalana"

Diari de Balears - Cristina Polls 23-Set-2014

Actualitat»Estat
Miquel Calçada: "Em defineixo com un obsessiu i un malalt de la llengua catalana"
Cristina Polls | 23 setembre 2014 Vistes: 24 vegades

Actualmente puntuada con 0 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

Opina
#tricentenari#Mikimoto#MiquelCalçada
7699
Miquel Calçada, popularment conegut com a 'Mikimoto', aquest dilluns a Palma.
22-09-2014
| Teresa Ayuga
1 1 0
Print Más grande Más grande

El periodista Miquel Calçada (Sabadell, 1965) fa un any i mig que va rebre l'encàrrec d'organitzar els actes de celebració del Tricentenari de la derrota catalana a la Guerra de Successió enmig del convuls procés sobiranista i rememorar així els sentiments de lluita del poble català.

Perquè està servint la seva feina com a comissari del Tricentenari?
Està servint per commemorar i per mirar de redescobrir aquest període de la nostra història, concretament la Guerra de Successió, i la història de Catalunya, que és una gran desconeguda pels mateixos catalans. Concretament el relat que ens ha arribat d'aquesta batalla és molt esbiaixat. També es vol aprofitar el Tricentenari per tenir una mirada de futur de com ha de ser la nova Catalunya.

Què ha apres?
Per mi ha estat una experiència molt completa a tots els nivells i ha estat com si estigués fent de becari a l'administració després d'haver fet un màster d'Administració Pública. Hi havia el risc que aquesta commemoració hagués estat vista com la dèria d'uns quants, però han estat gairebé un centenar de viles les que han col·laborat. He copsat que la gent tenia ganes de commemorar i de rememorar.

Com creu que actuarà Madrid quan el president Mas convoqui aviat la consulta del 9-N?
No crec que treguin al carrer l'armament però sí la Fiscalia i el Tribunal Constitucional és evident. A mi particularment se'm fa difícil creure que un estat modern, com és l'Estat espanyol, tingui un seguit d'institucions i de 'think tanks' que continuaran endavant amb l'opció del 'no'.

El 9-N hi haurà consulta?
N'estic convençut. Dels més de 900 municipis que hi ha a Catalunya el que tinc clar és que més de 500 estan aprovant mocions de suport a la consulta. Per tant, tenim la Llei de consultes, les mocions dels ajuntaments i les signatures de l'Assemblea Nacional Catalana per apuntalar la demanda popular.

No contempla unes eleccions plebiscitàries?
Estic convençut que s'haurà de preguntar al poble de Catalunya i s'haurà d'expressar a través d'una consulta. Ja és complicat i normalment es fa una pregunta, però en farem dues perquè nosaltres som especials i ens agrada molt l'estètica. En el cas que definitivament això fos impossible no faran res que no sigui acordat amb tots els partits que donen suport.

És partidari de la desobediència?
Jo per definició no, desobeir no és una qüestió que m'atregui. Però desobeir a la Constitució o a la societat catalana? Dins de la Constitució entra aquesta consulta, però el que ens trobem en aquest moment és un seguit d'institucions -no m'agarada fer servir aquesta expressió- que estan un punt deslegitimades com el Constitucional, d'ençà de la sentència de l'Estatut. Tenim les suficients eines per tirar endavant un procés legal.

Quina opinió li mereix el cas Pujol?
Hi ha sectors de Madrid que han pensat que Pujol és Catalunya i si cau Pujol, cau Catalunya. Hi ha moltíssima gent decebuda, que volem que això s'aclareixi i que es condemni el que s'hagi de condemnar. Ara bé, em sembla innegable la tasca que els governs de Pujol van fer quan van ser al poder. D'alguna manera en som hereus del que es va fer, les estructures d'Estat que es van crear.

Com valora el procés d'Escòcia?
Ja ens agradaria als catalans tenir el Govern britànic davant. Malgrat els resultats, els escocesos han guanyat.

Què n'opina dels atacs lingüístics que s'han patit a les Balears els últims tres anys?
No voldria que s'interpretés el que dic com aquell qui ve a explicar el que s'ha de fer, tinc molt respecte pel que faci, voti o decideixi la majoria de la societat balear.
Cal adonar-se'n que hi ha una estratègia concreta per menystenir, menysvalorar i anorrear la llengua catalana i en aquest sentit sí que em defineixo com un obsessiu i un malalt de la llengua catalana. I em sap molt de greu quan a València tanquen línies en valencià i a Catalunya intenten introduir aquesta divisió quan només hi ha una desena de famílies que volen l'escolarització en castellà o aquí es crea el Decret de trilingüisme. Si els espanyols continuen per aquest camí ells mateixos també hi perdran.
Diari de Balears - Cristina Polls

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/ara/mikim...

Més sobre Figures i personatges (1155)