Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

ACPV acusa Català de conflictivitzar el valencià i l'escola

La Veu del País Valencià 16-Oct-2014

Actualitat - Societat
< anterior | següent >

Dijous, 16 d'octubre a les 19:30h Societat

País Valencià
ACPV acusa Català de conflictivitzar el valencià i l'escola
El projecte de consulta a les famílies per a determinar la llengua recupera el vell projecte de Zaplana de convertir el valencià en voluntari
Comentaris 2 comentaris

Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (5 vots)

L'any 1995 l'aleshores candidat Eduardo Zaplana va fer la proposta de convertir el valencià en matèria voluntària, i amenaçava d'aquesta manera els fonaments de l'ensenyament en valencià, ja que el voluntariat en un context de discriminació real i predomini social, polític i institucional del castellà és en realitat un instrument per a l'eliminació real de la nostra llengua, afirma ACPV. La mobilització sense precedents de la societat valenciana protagonitzada en aquell moment pel Bloc de Progrés Jaume I -impulsat per ACPV com a plataforma unitària- va evitar que el projecte es concretara.

La consellera María José Català.
Foto: EP
URL curta

Notícies relacionades

16.10.2014. Escola: 'Si Català fa la consulta a les famílies vulnerarà l’Estatut'

Etiquetes
ACPV, Educació, Llengua
RedactaVeu / València

ACPV assegura que una dècada després, la consellera d'Educació del govern valencià més desprestigiat i amb menys suport social d'ençà la transició, camina en la mateixa direcció d'aquell fracassat intent. El projecte de consulta a les famílies per a determinar la llengua dels centres (segons l'Ordre de Desenvolupament del Decret de Plurilingüisme) tindrà un doble efecte pervers, en cas que realment s'implante:

1 - Conflictivitzarà el valencià i l'escola, ja que qüestiona l'ensenyament en la nostra llengua, pretén eliminar de fet les línies en valencià i, de fet, crearà en cada centre un debat inexistent actualment per a fer un problema d'un tema que a hores d'ara no ho és.

2- Implantarà de fet el projecte del valencià voluntari, amb una dinàmica regressiva respecte al que s'ha avançat en la recuperació i dignificació de la nostra llengua en l'escola.

La consellera demostra, segons Acció Cultural, "mala fe i autoritarisme quan pretén aprovar la mesura sense diàleg ni consens, i poca visió política quan provoca un nou focus de conflicte i malestar social en un curs electoral i en un context en què totes les enquestes -fins i tot les pròpies- assenyalen des de fa ja temps la pèrdua de la majoria absoluta del seu partit i la dificultat perquè aquest puga formar novament govern. És que la consellera vol ajudar l'oposició a governar quan aplica benzina al foc de la contínua agressió a la nostra llengua i cultura que el seu govern protagonitza?"

Acció Cultural reclama diàleg i consens, i partir d'allò que s'ha assolit en l'ensenyament en valencià per a fer un nou pas endavant en la normalització de la llengua, perquè és el que la societat valenciana reclama. "Si la consellera no atén la crida al consens i al treball en positiu per la llengua dels valencians, la seua incapacitat tindrà un cost el maig vinent", conclouen.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/11568/acc...

Més sobre Política Lingüística Generalitat Valenciana (584)