Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

El Suprem avala la vehicularitat del català als centres d'ensenyament de Catalunya

Diari de Balears - Europa Press 19-Nov-2014

Actualitat»Estat
El Suprem avala la vehicularitat del català als centres d'ensenyament de Catalunya
E.P. | 19 novembre 2014 Vistes: 102 vegades

Actualmente puntuada con 0 estrella(s) sobre 5
Púntualo 1 estrellas
Púntualo 2 estrellas
Púntualo 3 estrellas
Púntualo 4 estrellas
Púntualo 5 estrellas

1 opinió
#educació
8941
L'alt tribunal resol que la norma no assenyala «cap exclusió de l'ús del castellà en l'àmbit educatiu a Catalunya».
14-09-2009
| Efe
15 0 0
Print Más grande Más grande

El Tribunal Suprem (TS) ha avalat que el català sigui llengua vehicular a l'educació, l'administració i les comunicacions dels centres educatius de Catalunya, com preveu el decret 155/2010 de direccions dels centres educatius públics i del personal directiu professional docent, impulsat per la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat.

Així, el Suprem rebutja un recurs de cassació interposat per 'Impulso Ciudadano' sobre una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que també va desestimar un recurs contenciós-administratiu plantejat per aquesta entitat el 2012 sobre el decret per no explicitar l'ús del castellà com vehicular.

En un comunicat, el TS subratlla que l'article impugnat és constitucional perquè es limita a garantir que el català sigui vehicular, sense que exclogui el castellà, en la mesura que ho recull la Constitució i les normes estatals.

A més, el TS destaca que el decret al·ludeix al fet que el català és la llengua utilitzada normalment als centres, la qual cosa és «el pressupost acreditatiu d'una realitat caracteritzada per l'ús normal i habitual del català en la vida social a Catalunya».

Segons el Suprem, la norma no assenyala «cap exclusió de l'ús del castellà en l'àmbit educatiu al territori de Catalunya», i tampoc no estableix cap preferència del català imposant la seva superioritat, primacia, predomini o ús prioritari sobre el castellà, afegeix el tribunal.

Sosté que la cooficialitat que preveu la Constitució no es tradueix -tal com al·lega Impuls Ciutadà- en què cada esment que es faci en la norma reglamentària autonòmica al català s'acompanyi per un esment idèntic i mimètic pel que fa al castellà.
Diari de Balears - Europa Press

Origen


http://dbalears.cat/actualitat/ara/supre...

Més sobre Llengua i Justícia (europea, metropolitana i colonial) (641)