Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Escola Valenciana i l’AVL ofereixen ensenyar valencià a la presidenta del València CF

La Veu del País Valencià 11-Dec-2014

Dijous, 11 de desembre a les 17:15h Cultura

País Valencià
Escola Valenciana i l’AVL ofereixen ensenyar valencià a la presidenta del València CF
Hui s’ha presentat la campanya informativa de parelles lingüístiques
Comentaris Comenta-ho
Tweet
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (2 vots)

‘10 anys parlant amb tu’ és el lema del Voluntariat pel Valencià per a celebrar una dècada de vigència d’aquest servei gratuït encarregat de promoure l’ús del valencià gràcies a milers de voluntaris que queden amb persones que volen aprendre a parlar en la nostra llengua. Durant aquest temps el programa ha comptat amb 20.000 participants entre voluntaris i aprenents.

D’esquerra a dreta: Verònica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana; Dariana Groza, tècnica del Voluntariat pel Valencià.
URL curta

Notícies relacionades

04.12.2014. Escolta el programa El Mural dedicat a 'L'escola que volem'
04.12.2014. Presentació de l’Observatori dels Drets Lingüístics a l’Alacantí

Etiquetes
Acadèmia Valenciana de la Llengua, Escola Valenciana, Voluntariat pel Valencià
RedactaVeu / València

Cada any la màxima institució valenciana dedicada al valencià i l’entitat cívica de promoció de la nostra llengua recorden a la societat valenciana que tenen aquest servei gratuït.

Al Voluntariat pel Valencià han participat milers de voluntaris i aprenents que junts han contribuït a mantenir viu l’ús del nostre màxim tret d’identitat durant aquesta darrera dècada. “El Voluntariat pel Valencià ha acomplert 10 anys i aquesta celebració marca un punt de consolidació ben alt que assegura la continuïtat del programa de forma il·limitada”, ha assegurant Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

En aquesta línia, Verònica Cantó, secretària de l’AVL, ha comentat: “Estem molt contents que el Voluntariat pel Valencià haja acomplert 10 anys i l’AVL continuarà donant suport a iniciatives d’aquest tipus de foment del valencià”.

Aquesta setmana, el president d’Escola Valenciana ha enviat una carta a la nova presidenta del València CF, Lay Hoo Chan, en la qual li ofereix el Voluntariat pel Valencià: “El càrrec que ocupa la senyora Lay Hoo Chan en un club de futbol arrelat a la nostra manera de ser requereix que la màxima responsable del club de futbol conega i es puga expressar en la nostra llengua com a exemple per a l’afició valencianista i per a la societat valenciana i més quan s’ha fet públic que el primer discurs que farà serà en valencià, la qual cosa és un gest que des d’Escola Valenciana valorem positivament”, ha dit Vicent Moreno.

“Estem estudiant estendre la proposta que li hem fet a la presidenta del València CF a altres equips de futbol valencians, així com a responsables de l’àmbit esportiu en general de les nostres comarques”, ha explicat el president d’Escola Valenciana.

Aquest propòsit s’emmarca en la voluntat de fomentar les bones pràctiques en matèria lingüística dins del món de l’esport, igual com quan Escola Valenciana va atorgar el Guardó a l’Ús Social del Valencià l’any 2008 al València Bàsquet Club pel foment de la nostra llengua en el seu àmbit d’actuació.


2015: Un llibre del Voluntariat pel Valencià

Les activitats de 2015 del Voluntariat pel Valencià inclouran la formació de parelles lingüístiques i la programació d’activitats en grup, ja siguen passejades culturals, clubs lectors, tallers de doblatge, oferta de cinema o música en valencià amb descomptes, etc.

La novetat d’aquesta edició és la publicació, per part d’Escola Valenciana amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la llengua, a finals de 2015, d’un llibre de relats breus basats en experiències del Voluntariat pel Valencià escrits per escriptores i escriptors valencians. “Aquesta iniciativa creiem que és molt convenient perquè el recull de contes pot ser un material més per a fomentar la lectura en la nostra llengua”, ha assegurat el president d’Escola valenciana.

L’experiència de Dariana Groza, tècnica del Voluntariat pel Valencià

A la roda de premsa també ha intervingut Dariana Groza, tècnica del programa que, a més, és un exemple de l’experiència positiva del Voluntariat pel Valencià. “L’any 2005 vaig arribar a Catarroja des de Romania. No tenia ni idea que al País Valencià es parlava una altra llengua. Quan vaig matricular el meu fill menut a l’escola me’n vaig adonar que calia aprendre la llengua dels valencians i així ho vaig fer. Primer em vaig apuntar d’aprenenta al Voluntariat pel Valencià, vaig ser una de les primeres i per això també celebre 10 anys del programa amb molta estima. Després vaig passar a ser voluntària i des de 2008 treballe fent parelles lingüístiques del programa. Sóc una valenciana-romanesa i em sent molt orgullosa de ser-ho. He aprés la cultura d’aquest poble mitjançant la llengua i el Voluntariat pel Valencià va ser la porta d’entrada per a la meua integració en aquesta societat”, ha explicat Groza.

Alacant necessita voluntàries i voluntaris. València aprenentes i aprenents

Una de les ciutats on tenim establert el Voluntariat pel Valencià és Alacant, un dels punts negres de l’ús de la nostra llengua. En aquests moments hi ha un bon grapat de persones que volen soltar-se a usar i parlar la nostra llengua en la capital de l’Alacantí. “Fem una crida a la gent valencianoparlant de la ciutat perquè participe en el Voluntariat pel Valencià, perquè puguem assignar-los una parella lingüística i que augmente el nombre de persones que visquen en valencià, diguen “bon dia” i facen visible la recuperació lingüística en una ciutat com Alacant”, ha comentat Vicent Moreno.

“En el cas de València passa a la inversa. Tenim voluntaris i voluntàries a l’espera que els assignem parella lingüística, a l’espera que s’apunten persones que vulguen parlar en valencià amb seguretat. Així que llancem també un missatge directe a possibles aprenents i aprenentes a apuntar-se a aquesta experiència que no només suposa expressar-se en valencià, sinó conéixer gent i descobrir molts aspectes de la nostra cultura i les nostres tradicions”, ha afegit el president d’Escola Valenciana.
La Veu del País Valencià

Origen


http://www.laveupv.com/noticia/12294/esc...

Més sobre Voluntariat per la Llengua (228)