Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Un encès debat sobre la llengua i els mass-media tanca la Setmana del Llibre

Diari de Balears - Joana Nicolau 9-Mar-2004

Miquel Melià i el seu antecessor, Joan Melià, tingueren un tens enfrontament dialèctic

La Setmana del Llibre en Català arribà al seu colofó amb un encès debat sobre Mitjans de masses, llengua i identitat, en el qual una vegada més la política lingüística del PP fou qüestionada. Temes com ara el tancament de SOM Ràdio, la televisió autonòmica o les darreres mesures del PP per normalitzar l'ús del català foren criticats sense que el director general de Política Lingüística, Miquel Melià, pogués sortir airós en cap dels assumptes tractats.

Val a dir que Miquel Melià estava en clara minoria i aguantà estoicament fins i tot els xiulets que rebé en més d'una ocasió, però els arguments que aportà no tingueren suficient pes com perquè el seu predecessor en el càrrec, Joan Melià, no els llançàs per terra fàcilment.

I és que els dos Melià protagonitzaren la taula rodona, en la qual, moderada per Joan Miquel Morey, també prenien part Vicenç Villatoro, escriptor i exdirector de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, i Joan Antoni Mesquida, en representació de la UIB.

Passaven pocs minuts de les 19.00 hores i el moderador anunciava «la socialització» com a punt de partida del debat. Villatoro obria les exposicions amb tres idees sobre els mass-media. «La realitat configura els mitjans i aquests la redibuixen, però mai no la inventen. El sector públic, en entrar al mercat dels mitjans de comunicació, ho ha de fer per reequilibrar el mercat, i la unitat de la llengua és bàsica per aconseguir el més ampli mercat possile».

Aquests tres eixos donaren peu a Villatoro per plantejar conclusions. Una de les més significatives fou que «una llengua, cultura o identitat no té un futur viu si queda marginada dels mitjans i els governs han de reequilibrar la situació del mercat per garantir-ne la pervivència». Segons Villatoro, «els mass-media públics no té sentit que siguin bilingües, perquè la seva funció és reequilibrar la situació sociolingüística». Aquest punt de vista fou compartit per Joan Melià, qui avalà la importància d'una televisió i ràdio en català en base a «un estudi que afirma que els infants passen més temps davant la televisió que a l'escola».

A partir d'aquestes consideracions generalistes, el moderador es dirigí a Miquel Melià per demanar-li l'opinió sobre la televisió autonòmica. Melià rebutjà taxatiu en dues ocasions entrar en el tema perquè no era de la seva competència ni tenia «informació privilegiada». Això sí, al·ludí a la Constitució espanyola per deixar clara l'oficialitat del castellà. Pel que fa a SOM Ràdio, Melià defensà que «el Govern la tancà perquè no pot mantenir una ràdio il·legal».

Aquesta afirmació va encendre Joan Melià, qui explicà la diferència entre «il·legal» i «al·legal». En aquest punt el nacionalista tingué l'ajuda de Villatoro, qui recordà que TV3, Canal 33, Catalunya Ràdio... varen néixer en la mateixa situació que SOM i ningú no les va tancar al·ludint al sentit comú que prioritza les lleis i en considerar-se que el bé que feien era superior a la seva «situació anormal, que no il·legal».

Joan Melià criticà fort algunes mesures, entre les quals l'anunci del Govern que atorgarà cinc dies de vacances als funcionaris que millorin el català, a la qual cosa Miquel Melià respongué, ja sense saber com sortir-se'n, que «benvinguts siguin aquests cinc dies. Així els funcionaris potser no es posaran tant de baixa».

D'això i molt més es tractà en el debat, que acabà amb un intent de Miquel Melià de reconduir-lo i anuncià un increment pressupostari per a l'Institut Ramon Llull. Aquest aspecte fou rebutjat per Joan Melià. Al final tal increment no s'aclarí.
Diari de Balears - Joana Nicolau

Origen


http://www.diaridebalears.com/segona.sht...