Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Pere Melis espipolla des del cel

Menorca.info - J.B..Ciutadella 5-Oct-2005

El mestre escriptor va morir ahir, als 80 anys

Pere Melis espipolla des del cel

Pere Melis Pons dedicava un temps cada dia a escriure els seus "espipollants", però no descobria només el sentit de les paraules menorquines, sinó que descrivia la gent i els fets de cada dia, amb la bonhomia que el caracteritzava. Va rebre un homentage del diari "Menorca", amb el que ha estat lligat més de vint anys, amb motiu de la commemoració dels 60 anys. Al teatre des Born també va ser protagonista d´un gran reconeixement. Amb els braços oberts expressava la seva estimació.

Deixa una profunda empremta en la cultura menorquina i un record extraordinari d´una persona estimada, senzilla i capaç de convertir la llengua pròpia en un motiu de lluita i treball constant

J.B..Ciutadella

Pere Melis Pons va morir ahir, a les 15 hores, a l´hospital Verge del Toro, quan no va poder superar un sobtat empitjorament del seu estat de salut. El funeral es celebrarà avui, a les 18 hores, a l´església de Sant Francesc de Ciutadella. Tenia 80 anys i deixa una empremta extraordinària en la cultura menorquina i un record que es conservarà viu d´una persona de bon cor. La notícia es va escampar amb rapidesa i les manifestacions d´un sentiment de condol es multiplicaven. Era l´expressió espontània cap a una persona estimada, que sempre es va sentir motivada per la resposta de la gent a la seva feina i a la forma de ser.

Pere Melis Pons va néixer el 23 de desembre de 1924. També ha estat un mestre d´escola amb vocació. Va exercir a Osca, a Madrid, on va ajudar a fundar el Col·legi Santo Domingo Savio de Vicálvaro, i al centre salesià de Ciutadella, on es va jubilar el 1991. Era mestre de Ciències, però els anys 70 ja va començar a ensenyar català. La seva tasca filològica i d´escriptor ha estat impressionant. Prop de 7.000 "espipollants" s´han publicat a les pàgines del diari "Menorca", amb la descripció de més de 10.000 paraules. La llengua dels menorquins és més rica i està millor conservada gràcies al seu esforç i constància al llarg de més de 20 anys. També ha escrit més de 600 comentaris a la secció "Per passar l´estona", 300 articles al Full Dominical, 500 col·laboracions a COPE-Menorca i 60 conferències sobre la cultura menorquina. Una herència que romandrà per a la història.

També ha estat una persona compromesa amb l´Església menorquina i un testimoni de fe per a molta gent. Va desenvolupar tasques de pastoral familiar i en el Secretariat d´Educació. Estava casat amb Maria Nebot Garcia i tenia 5 fills, Joan, Auxili, Isaac, Pere i Xisco.

La resposta de molta gent als seus "espipollants" també ha estat un fet irrepetible. En un dels homenatges que va rebre Pere Melis deia que "faig la meva feina perquè estim la llengua, però sobretot la gent". Aquesta capacitat d´estimar ha estat un motor fonamental en la seva trajectòria vital.

El 19 de desembre de 2003, la manca de salut, va fer que no pugués continuar escrivint els "espipollants". Llegia cada dia un diari en què hi havia un buit a la pàgina 2.




Homenatges a un home de paraula

Pere Melis Pons se n´ha anat conscient de que ha deixat Menorca sembrada d´afecte. En els darrers anys va rebre diferents homenatges, tots ells plens de sentiment de gratitud. El diari "Menorca" li va reconèixer la seva tasca, en la commemoració dels 60 anys d´aquest mitjà, el mes de febrer de 2001. Ell deia: "Moltes gràcies, mos tornarem a trobar demà matí". Els "espipollants" eren una porta per a la comunicació......

El 20 de desembre de 2002, l´Ajuntament de Ciutadella el va sorprendre amb un gran i emotiu homenatge al teatre des Born, conduït per Joaquim Maria Puyal. I és que la seva tasca ha traspassat les fronteres illenques i és una aportació important a la cultura catalana. També el 28 de febrer de 2003 va rebre el premi Ramon Llull, que no va poder recollir.

Menorca.info - J.B..Ciutadella

Origen


http://www.menorca.info/20051005/insular...

Més sobre Figures i personatges (1155)