Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Matas: «Hem de conservar les gloses perquè les estimam, no per tradició»

Diari de Balears - M. LOSHUERTOS. Palma 26-Dec-2005

Mateu Matas és el jove glosador que va guanyar un dels premis 31 de Desembre

M.LOSHUERTOS.Palma.
Mateu Matas Ordinas és el jove de Santa Margalida que va guanyar el premi Bartomeu Rosselló Pòrcel en la XIX edició dels premis 31 de Desembre, que organitza anualment l'Obra Cultural Balear. I tot indica que la renovació d'una de les tradicions més antigues de Mallorca, la de fer gloses, arribarà de la seva mà.

«La glosa era i és un entreteniment, però ara en tenim molts d'altres, i això ha fet que la gent no s'interessi tant com abans per aquest art», opina Matas, que considera que «perquè la glosa es mantengui viva, és necessari que evolucioni amb la societat». Sobretot intentant que «sigui la gent jove la que s'interessi» per conservar aquesta tradició.

Tot i això, Xurí, que és com tothom anomena Mateu Matas, opina que «no hem de conservar la glosa perquè sigui una tradició o un costum antic sinó perquè l'estimam». Segons explicà, la poesia oral improvisada, o de picat, és una tradició estesa per tot el món i surt de manera espontània sobre qualsevol tema. També existeix la glosa escrita que «habitualment pot servir per contar tota una història, i que per tant és més reflexionada i pensada». A pics «pot esdevenir poesia».

«Un glosador és com un notari perquè dóna fe de les coses. Sempre que hi hagi una situació especial hi ha un glosador que l'explica», comentà Matas. Per fer gloses és necessari que hi hagi un mínim de dos glosadors perquè si no «no es pot establir la controvèrsia», que és un element imprescindible per dur a terme un «combat de glosadors», en el qual un treu un tema i l'altre el continua, i després el deixa tancat o no.

«Jo opino que tothom pot ser glosador» ja que amb la pràctica s'aconsegueix agilitat i rapidesa, a més de ser capaç d'improvisar. També és important tenir en compte les reaccions del públic, així com la psicologia, la inspiració, la facilitat de paraula i la capacitat d'associar idees.

En aquest sentit, Xurí pensa que «ningú no es pot enfadar amb les gloses perquè es tracta d'un joc», en aquest cas de paraules. De manera que el repte consisteix a saber respondre, contestar i rebatre el «rival» amb «una glosa millor». Matas no recorda exactament el moment en què es va convertir en glosador ja que la poesia popular ha viscut des de sempre amb ell ja que son pare és afeccionat a les gloses. Tot i això fa tres anys que surt als escenaris dels pobles a improvisar i també participa en certàmens, com el Sansó Geneca d'Artà o el de poesia popular de Santa Maria, en el qual va resultar guanyador amb una glosa escrita sobre les gloses.

Diari de Balears - M. LOSHUERTOS. Palma

Origen


http://www.diaridebalears.com/segona.sht...

Més sobre Glosadors - Cultura tradicional (136)