Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Ha mort Margaluz, gran dama, referent i mite de l'escena teatral mallorquina

Diari de Balears - P.GIMENEZ.Palma 31-Gen-2006

L'actriu, ballarina i cantant de 65 anys, serà incinerada avui en la més estricta intimitat familiar

El rostre més bell del teatre balear.

P.GIMENEZ.Palma.
L'actriu i cantant Margaluz, «gran dama, referent i mite de l'escena teatral mallorquina», va morir diumenge capvespre a l'edat de 65 anys al seu domicili de Palma, com a conseqüència d'una llarga malaltia.

Des de feia dos anys, l'artista que durant més de dues dècades va fer gaudir la societat mallorquina amb interpretacions superbes al costat de la companyia Xesc Forteza, mantenia una silenciosa lluita contra el càncer linfàtic que li havien diagnosticat. Fonts de Trui Espectacles, productora a la qual la vedet va estar vinculada durant gran part de la seva trajectòria professional, explicaren que l'estat de salut de la popular intèrpret s'havia agreujat en els últims sis mesos fins a produir-se diumenge el fatal desenllaç.

Per desig de la família, l'actriu mallorquina serà incinerada avui al cementiri de Son Valentí en la més estricta intimitat i encara està per decidir la data i lloc del funeral per la seva ànima. Casada amb qui fou director del diari Baleares, Pau Llull, i mare de dues filles, Sandra i Paula, Margalida Llobera Llompart, Margaluz, va néixer a Palma el 1940. Tanmateix va ser a l'Argentina, país al qual s'instal·là amb els seus pares el 1942, on començà la seva formació com a actriu i cantant.

Després de completar la carrera de Dansa i Música, el 1954 la ballarina tornava a Mallorca per centrar la seva carrera en aquests primers moments en el conreu de la dansa clàssica. Treballadora infatigable, fins al darrer moment -l'última col·laboració de l'actriu fou per al projecte d'Eva Choung-Fux, Survivor on Life que exhibeix Es Baluard-, Margaluz es feia un lloc ballant per diversos països d'Europa. La manifesta professionalitat de la jove promesa de l'escena balear no passava desapercebuda per ningú, com tampoc la seva bellesa. De fet, el 1961 Margaluz fou proclamada Miss Balears.

Això succeïa poc abans de la seva incursió al món de la música. Entre el 1965 i el 1970, l'artista passava a formar part del grup Els Valldemossa, formació amb la qual va enregistrar set discs. En solitari també signà una carrera d'èxits, enregistrant cinc discs.

Tanmateix va ser en la dècada del seixanta quan Margaluz es destapà com actriu de la mà d'Artis. El seu debut: Dos nins de 70 anys. La inoblidable Ninette del 1967 la convertia en primera actriu de la companyia Xesc Forteza, amb la qual interpretà papers diversos en obres escrites, adaptades i dirigides pel mateix Xesc Forteza o per altres autors. Entre aquests muntatges, a més de Ninette i un senyor de Mallorca, inoblidables són les seves intervencions a Sopar per a dos (1971), Orquestrina de senyoretes (1980), Majòrica 81 (1981) i un llarg etcètera. Més recentment, sota la direcció d'Antoni Maria Thomàs, Margaluz va escenificar Espectacle Fo (1998) i Ses Presidentes (2000), aquesta de l'autor teatral Werner Schwab.

La versatilitat de Margaluz, una de les professionals més completes de l'Illa, afavorí també el seu bot al cinema i la seva participació en l'enregistrament de diverses obres de teatre per a la televisió. Joan Solivelles era el primer a dipositar la seva confiança en Margaluz per rodar Un, dos, tres ensaimadas cada vez. Amb posterioritat, l'actriu intervendria en films com Doctor Eroticus, El amor que yo te di i Búsqueme esa chica. Són testimoni de la seva vinculació amb el món de la televisió sèries com Majòrica (TV3) i Quan tornis a Son Puigrós, de Guillem Frontera, entre d'altres.

Diari de Balears - P.GIMENEZ.Palma

Origen


http://www.diaridebalears.com/segona.sht...

Més sobre Figures i personatges (1155)

Destacats