Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

La UIB adverteix sobre la política regressiva cap al català a Balears

Diari de Balears - C.Roig.Palma. 6-Mai-2004

Les afirmacions es produïren durant el III Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana

Mesquida, Terrassa i Ensenyat foren els encarregats d'obrir el III Congrés.

El secretari del Departament de Filologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Gabriel Ensenyat, expressà ahir la seva preocupació per «la política regressiva que s'està duent a terme a les Balears». El professor de la UIB assegurà que «el català es troba amb una amenaça real».

Ensenyat emfasitzà la seva preocupació respecte de la situació de la llengua i explicà que «tot i que els anys anteriors s'havia avançat en matèria educativa, en àmbits on caldria dur a terme accions per arribar al bilingüisme, no s'ha fet res». El secretari del Departament de Filologia Catalana criticà que «lluny d'afavorir l'ús del català, s'ha fet tot el contrari».

Durant la inauguració del III Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana. Pere Capellà, que començà ahir a la UIB, Ensenyat va retreure al Govern que «fins ara hi havia una mena de consens polític que s'ha trencat», pel que fa a la política lingüística i a la unitat de la llengua.

En la mateixa línia, Ensenyat va acusar l'Executiu balear d'«emblanquinar certes polítiques», ja que segons postil·là «poden fer el que vulguin perquè estan legitimitzats democràticament, però no poden dir coses que no s'ajusten a la realitat». Com a exemple d'algunes d'aquestes «excuses», el professor destacà «que es digui que hi ha alumnes que acaben l'escola sense saber parlar castellà, quan la realitat és que succeeix tot el contrari». Ensenyat remarcà que fer aquestes afirmacions és «o bé faltar a la veritat o bé estar molt despistats quant a la situació lingüística de Balears».

Durant la inauguració del Congrés que aplegarà fins divendres un centenar d'alumnes de Filologia Catalana de les diferents universitats d'àmbit català, el vicerector d'Estudiants, Josep Antoni Mesquida, assegurà que «els estudis de Filologia Catalana no són uns estudis qualsevol, sinó que tenen una implicació social» i recordà que estan envoltats de «diferents contexts que els influeixen». El representant universitari encoratjà els joves que el Congrés «sigui reivindicatiu» i destacà que totes les conclusions que s'extreguin d'aquesta trobada seran «ben rebudes».

Mesquida aprofità l'ocasió per convidar els assistents al Congrés a participar a l'Acampallengua que tindrà lloc aquest cap de setmana a Pollença i al qual hi participarà la UIB per primer cop. El membre de l'Assemblea d'Estudiants, Joan Terrassa, manifestà que al congrés es debatran punts com els usos socials o els plans d'estudis.
Diari de Balears - C.Roig.Palma.

Origen


http://www.diaridebalears.com/segona.sht...

Més sobre Col·laboració inter Països Catalans (305)