Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Una vintena de promotors per fer més parelles lingüístiques

Diari Avui - Sònia Pau. BARCELONA 31-Mar-2007

Llengua
Una vintena de promotors per fer més parelles lingüístiques
Política Lingüística inverteix 800.000 euros per impulsar el programa 'Voluntaris per la llengua' Unes 30.000 persones han participat en el sistema per difondre el català
Sònia Pau

Gairebé 30.000 persones han passat pel programa Voluntaris per la llengua, creat l'any 2003 i que s'ha convertit en una les eines bàsiques per aprendre català d'una manera distesa. És el que es coneix popularment com a parelles lingüístiques; amb l'objectiu de donar-los un nou impuls perquè no deixin d'augmentar i s'estenguin per tot el territori, el Consorci per a la Normalització Lingüística ha contractat 23 persones que actuaran com a dinamitzadores i, a més, posarà en marxa una aplicació informàtica per facilitar la gestió dels voluntaris.

El secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo, va explicar ahir que els dinamitzadors s'han seleccionat especialment per les seves competències en les relacions personals i per la capacitat de portar grups. "Hauran de saber generar il·lusió. En el programa hi participen milers de persones i s'ha de garantir atenció personalitzada", va subratllar. Pueyo va destacar que la Generalitat ha vist com una qüestió prioritària el rellançament del programa i que per això s'hi invertiran 800.000 euros.

Complicitats

La idea és simple: posar en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i vol parlar-lo. La parella lingüística es troba per parlar un mínim de deu hores. "Es creen complicitats entre dues persones que no es coneixien i acaba sent enriquidor per a les dues bandes", va apuntar la directora de Planificació i Foment de Política Lingüística, Paquita Sanvicén.

L'any passat es van constituir 4.496 parelles lingüístiques; el 2005, 3.800; el 2004, 4.600, i el 2003 1.522.

Entre les parelles del 2005 n'hi va haver una que es va fer especialment popular: l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol dedicava una hora a la setmana a fer pràctiques de català amb en Fabricio Grana, un argentí de 33 anys d'origen italià. Van ser la parella 10.000. "No hi ha gaires coses més importants que aquesta, i si no hi posem tots el coll... Necessitem salvar la nostra llengua i no la salvarem si els immigrants no la parlen. Si no s'integren", va dir llavors Pujol, perfectament involucrat en el seu paper de voluntari per la llengua.

Reconeixement de la UE

A partir d'ara cada centre de normalització lingüística tindrà un dinamitzador que mantindrà el contacte amb els inscrits, s'encarregarà de les sessions de presentació i serà responsable de formar les parelles i fer-ne el seguiment.

Voluntaris per la llengua ha estat reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques d'aprenentatge d'una llengua a la UE.
Diari Avui - Sònia Pau. BARCELONA

Origen


http://www.avui.cat/cgi-bin/resultat?htt...

Més sobre Política lingüística Generalitat Catalunya (1319)

Destacats