Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

300 paraules noves

Diari Avui 28-Dec-2007

El Termcat ja admet termes com 'bàner' i 'podcàsting'
300 paraules noves
Redacció
Moltes pàgines web incorporen espais publicitaris anomenats 'bàners'

Moltes pàgines web incorporen espais publicitaris anomenats 'bàners'
JORDI GARCIA

Els bàners i els podcàstings ja són normatius. Un bàner és, segons el Termcat, aquell "espai publicitari en una pàgina web, generalment de forma rectangular, el qual, quan s'hi fa clic, permet d'accedir al web o a una altra pàgina de l'anunciant". I un podcàsting és "una tècnica per a crear i difondre arxius radiofònics, de so i de vídeo per Internet que permet que l'usuari, per mitjà d'una subscripció, pugui descarregar els arxius al seu ordinador de manera automàtica i escoltar-los o veure'ls quan vulgui, ja sigui des de l'ordinador mateix o bé, especialment, des d'un reproductor portàtil".

El consell supervisor del centre de terminologia Termcat ha aprovat aquest 2007 la incorporació de 300 noves paraules, pertanyents a àmbits de coneixement com l'esport, les noves tecnologies, les ciències de la vida i la salut, la gastronomia, la comunicació o la gestió empresarial.

Entre les formes aprovades destaquen termes com aturada a boxs ('pit stop'); cotxe de seguretat ('safety car'); anunci emergent ('pop-up'); anunci latent ('pop-under'), esquer ('honeypot'), descaminament ('pharming') i la ja esmentada bàner, adaptació de l'anglès 'banner'.

També s'ha fixat la terminologia de l'àrea de l'alimentació, amb formes com sal de sèsam ('gomashio'), i de les ciències de la salut, amb l'aprovació de cas índex (primer cas diagnosticat d'una malaltia dins d'una població) i dada dura i dada tova per designar, respectivament, aquelles dades epidemiològiques que corresponen a variables que són fàcils o difícils de mesurar.

El Termcat és l'òrgan que estableix la denominació adequada dels neologismes científics i tècnics en llengua catalana.

* Imprimir
* Enviar
* Agregar

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 43. Divendres, 28 de desembre del 2007

Paraules clau: Termcat, Bàner, Web

Diari Avui

Origen


http://paper.avui.cat/article/cultura/11...

Més sobre Termcat (37)