Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Grup 62 i Enciclopèdia Catalana formen Àgora, una gran distribuïdora de títols en català

Vilaweb - Montserrat Serra 10-Gen-2008

DIJOUS, 10/01/2008 - 06:00h
Grup 62 i Enciclopèdia Catalana formen Àgora, una gran distribuïdora de títols en català
Els segells en castellà del Grup 62 i d'Anagrama passaran a la distribuïdora Logista, amb seu a Guadalajara

Grup 62 i Enciclopèdia Catalana posen en funcionament la distribuïdora Àgora Solucions Logístiques SL, amb una participació del 60% i del 40% respectivament. A partir de l'1 de febrer la nova empresa s'encarregarà de distribuir la majoria dels segells en català del Grup 62 i de tots els d'Enciclopèdia Catalana. Xavier Mallafrè, director general del Grup 62, ha explicat a VilaWeb que calia 'formar un 'pool' de capacitat de distribució'.

Segons Mallafrè, 'ja se sap que més activitat pressuposa més ingressos i un millor servei als llibreters, sobretot per a poder arribar a les llibreries petites'. Àgora té la distribució de les principals editorials en català.

I Columna?

El Grup 62 hi aporta els segells que distribuïa Enlace: Edicions 62, Empúries, labutxaca, Selecta, Salsa Books català, Proa, Pòrtic, Mina i Timun Mas català. I Enciclopèdia Catalana els que formaven part de Digec: Diccionaris de l’Enciclopèdia, la Galera (incloent-hi la producció en català i castellà i la línia de llibre de text), Geoestel i la producció audiovisual de Vernal Media.

En aquesta llista, hi falten algunes editorials del Grup 62, que ara distribueix l'Arc de Berà. Són Columna, Destino en català i Planeta en català. Aquests segells s'incorporaran a Àgora després de Sant Jordi. Per a l'Arc de Berà la pèrdua d'aquests segells serà una reducció significativa de la facturació. L'Arc de Berà distribueix els llibres d'editorials com Bromera, Cossetània, Pagès, Angle, Moll, Viena..., de mida mitjana, i un gran nombre d'editorials més petites.

El director general d'aquesta distribuïdora, Joaquim Ensesa, ha dit a VilaWeb: 'Ara com ara, la creació d'Àgora no ens afecta. I a partir de l'abril, no preveiem problemes més enllà d'una baixada de la facturació que ja tenim prevista. Caldrà fer alguns ajustaments, si bé és cert que també ampliem serveis.

Pel responsable de Bromera, Joan Carles Girbés, que sempre ha advertit dels riscos de la concentració editorial, un dels perills és aquest: 'Es diu que qui controla la distribució controla el món (editorial). Inevitablement, aquesta operació d'Àgora afebleix la distribuïdora tradicional en català, que és l'Arc de Berà. És un moment delicat. Els editors restem a l'expectativa, però no és el moment d'abandonar la nau. Ara cal treballar per fer l'Arc de Berà tan eficient com siga possible en aquest nou context. I ho farem, perquè hem de poder treballar al marge dels grans grups.'

De totes maneres, l'Arc de Berà també ha tingut una incorporació significativa, la de Cromosoma (productora i editora de 'Les tres bessones'), que era a Enlace i que ara ha passat a l'Arc de Berà.

Ara Llibres i 3i4

I què han fet les editorials independents, que no depenen ni del Grup 62 ni d'Enciclopèdia Catalana, i que treballaven amb Enlace? Les més significatives són Ara Llibres i 3i4. Totes dues passaran a Àgora, però a l'expectativa. Ernest Foch, responsable del grup Ara, diu: 'Estem satisfets fins ara amb Enlace, han fet les coses bé, i per això anirem a Àgora, però a l'expectativa de com es vagi desenvolupant tot.' I Rosa Raga, responsable de 3i4, explica que ha signat un contracte amb Àgora per un any i que encara han de decidir si es mantenen a Àgora o canvien.

Logista, la distribuïdora en espanyol

Distribuciones de Enlace era propietat d'Edicions 62 i distribuïa títols d'editorials en català i en espanyol. Ara la distribució de les editorials d'Enlace s'ha fragmentat en dos grups lingüístics: les editorials en català passaran a Àgora i les editorials en espanyol, com Anagrama i Península, associades amb Ariel, Crítica i Paidós, passaran a Logista, amb seu a Guadalajara.

Segons Mallafrè, 'no hi ha hagut una voluntat de segregació lingüística; són dos negocis diferents. El nord-est de la península no és el millor lloc per a donar el millor servei als llibreters de tot l'estat espanyol.'

Montserrat Serra
Vilaweb - Montserrat Serra

Origen


http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idc...

Més sobre Llibres (1376)