Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

L'herència de la Nova Cançó i concerts de Pau Alabajos a Amiens

9-Dec-2010

L'herència de la Nova Cançó i concerts de Pau Alabajos a Amiens
Carmina | dijous, 9 de desembre de 2010 | 05:09h

La setmana passada, tal com us vam informar fa uns dies, vam tenir l'oportunitat de compartir les classes de català que s'imparteixen a l’Université de Picardie Jules Verne amb el cantautor de Torrent Pau Alabajos, el qual també ens va oferir dues actuacions en directe a la ciutat d'Amiens. Els resultats de tot plegat van ser molt satisfactoris.

Tal com estava previst, Pau Alabajos s'encarregà de presentar el taller didàctic L'herència de la Nova Cançó a tots els grups de català. Dilluns 29 de novembre començàrem amb els estudiants de tercer nivell, dimarts continuàrem amb els de segon i, finalment, dimecres 1 de desembre vam concloure la presentació del taller amb els dos grups de primer nivell. Els comentaris, les explicacions i les cançons que alternava Pau van ser seguides per tots els grups amb molta atenció, i la participació dels estudiants (tot i la vergonya d'uns quants) va ser destacada.

Des de l'article fundacional de la Nova Cançó Ens calen cançons d'ara fins a la situació actual dels cantautors en llengua catalana, Pau ens va esgranar els punts clau de la cançó davant d'un públic atent a les seues paraules i melodies. Poc a poc vam anar comprenent la necessitat que té un poble de crear les seues pròpies cançons si vol sobreviure culturalment, i així ens vam adonar dels importants resultats d'haver alçat la veu durant el franquisme per dir no i poder-nos alliberar. També vam comprendre que la instauració de la democràcia no era el final del camí, sinó el principi d'un nou model social que no acaba de fer tombar l'estaca, que el feixisme i la persecució de la diferència encara perviuen en la nostra societat en forma de múltiples agressions quotidianes... En definitiva, vam copsar que la denúncia social segueix en vigor perquè la nostra societat exigeix ser reformulada, i que la cançó és en aquest sentit un instrument voraç de combat contra les injustícies.

Però Pau no només ens parlà del nosaltres, sinó que també ho féu del jo; segurament no podrem posar paraules al que passa al nostre entorn si no coneixem allò que ens és més íntim. És per això que Pau Alabajos ens cantà ara de l'amor, adés de la política, com una unitat inseparable que sempre s'expressa en primera persona, ja siga del singular o del plural.

Pau no fou l'únic que prengué la paraula aquests darrers dies, ja que com hem dit el paper dels estudiants també va ser present en el taller a l'hora de fer preguntes i comentaris de tota mena. A més a més, els estudiants de tercer nivell s'encarregaren de presentar-nos la ciutat d'Amiens en un vespre gèlid que entre passejades i somriures tractàvem d'escalfar. Ací teniu l'article que el mateix Pau va publicar al seu bloc i al diari l'Informatiu.

Finalment, els concerts de dimarts i dimecres a la ciutat d'Amiens van permetre d'acostar les cançons del nostre cantautor a un bon grapat de companys i curiosos en un ambient distés i proper. El públic, proveït d'un llibret on s'agrupaven les lletres en català i les seues traduccions al francés, anava desxifrant vers a vers el sentit de les cançons d'en Pau. I havent acabat, entre aplaudiments d'agraïment, alguns ho van manifestar: "m'ha agradat molt".

Voldríem agrair a tots aquells que amb la seua col·laboració han fet possible la celebració de tots aquests actes: el Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat Jaume I, el Service des Affaires Culturelles i la Direction des Affaires Internationales de l'Université de Picardie Jules Verne, els grups La Tartine i Maracaju que van acompanyar les actuacions de Pau Alabajos i, finalment, tots aquells col·legues i companys que ens han donat suport en tot moment.


Carmina Ribés Falcó

Origen


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/184686

Més sobre Catalanística (91)