Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Laporta a València

23-Gen-2011

Laporta a València
andreutb | Nació: Catalunya, València i Balears | diumenge, 23 de gener de 2011 | 20:40h

Solidaritat per la Independència ha fet el seu acte de presentació a València. He mirat l’entrevista que Vilaweb li fa a Joan Laporta. Diu que “al País Valencià no hi volem fragmentar, volem agregar”. També diu que, en matèria valenciana es deixa aconsellar per Josep Guia, cabdill del PSAN.

El PSAN i Josep Guia porten dècades aplicant una línia política que no ha portat resultats positius de cap mena a València. El seu catalanisme abanderat ha aconseguit els efectes contraris als que pressumptament pretenia...

...La reculada nacional i lingüística valenciana és evident per a qui la vulgui veure. D’altra manera els que governen la Generalitat mai no haurien tingut el valor de tancar un repetidor de televisió rere l’altre per impedir la sintonització de TV3, per exemple. Interpretacions a part, només cal veure la davallada en l’ús de la llengua pròpia, en negre sobre blanc en les enquestes. Josep Guia és un tossut encantat de ser secretari general d’alguna cosa, que ha posat fàcil a l’espanyolisme l’enredada en massa a la majoria de valencians. Allò de “la política és l’art del possible” no va per ell.

La força nacionalista amb força i arrelament al territori és el Bloc Nacionalista Valencià. Fundat el 1998, actualment tenen 298 regidors, 24 alcaldies i una petita representació al Parlament valencià. No em sembla intel.ligent desembarcar a València com a comparsa d’un grup testimonial i fracassat, en comptes de deixar-se aconsellar per la força política nacionalista representativa, que per força hauria de ser el teu referent. La dinàmica política i sociològica valenciana és distinta a la del Principat de Catalunya. Actuar com si no fos així és absurd i contraproduent. No és el camí per propiciar unitat de cap mena, només cal veure la història recent.

Pregaria als caps ben moblats de SI que no es deixin portar per una mena d’estètica nacionalista estèril que no ens du enlloc i que sàpiguen treure lliçons de l’experiència. No podem fer com si Joan Fuster hagués escrit “Nosaltres el valencians” ahir mateix. Les dècades passen depressa i, mentre l’anem pifiant una vegada i una altra, les constants vitals de la nació van esmorteint-se.

La nostra nació (o el que en queda), i especialment el País Valencià, necessita els millors metges, no curanderos dansant un mantra onanista.
Pel dret i pel revés

Origen


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/188078

Més sobre El català, llengua amenaçada (202)