Àrea de normalització lingüística de l'Ajuntament d'Alcúdia

anl@normalitzacio.cat
imprimir Imprimir

Una estructura d'Estat anomenada 'Lletres'

4-Abr-2013

Cultura. dijous, 04 d'abril de 2013, 10:34
OPINIÓ - VÍCTOR ALEXANDRE
Una estructura d'Estat anomenada 'Lletres'

víctor alexandre, lletres

"Si no la coneixes, descobreix-la; si no l'has llegida mai, fes-ho ara". Aquesta és la meva recomanació a tots aquells catalans mínimament interessats en tot allò que té a veure amb el món del llibre, ja sigui novel·la, conte, poesia, assaig, dramatúrgia, etc. Parlo de la revista Lletres, que enguany celebra el seu desè aniversari. Lletres va néixer com a fruit d'un projecte molt ambiciós que ja té quaranta anys d'existència i que es diu Grup del Llibre. És a dir, un club de lectors de caràcter nacional que abasta tots els Països Catalans i que ha estat un projecte reeixit; cosa que en un marc tan vulnerable com el mercat en català constitueix tota una heroïcitat.
Hi ha una explicació, però. Una explicació que té a veure amb el factor humà. Em refereixo al fet que al darrere de tot plegat hi ha un petit col·lectiu de persones que no volen per al nostre país cap altre estatus polític que no sigui el d'un Estat independent. I les ànimes d'aquest petit col·lectiu són Octavi Sarsanedas i Montserrat Alabau. Sense ells, el club de lectors dels Països Catalans no existiria i tampoc no existiria la revista Lletres, l'única revista generalista que informa de tota la producció literària catalana.
Lletres apareix als quioscs cada dos mesos –el seu fort, tanmateix, són els subscriptors– i té un conjunt de continguts que la fan imprescindible per a tota persona que vulgui estar informada de les novetats literàries en llengua catalana. Dividida en dues parts, la primera conté notícies, crítiques, entrevistes, articles d'opinió, secció d'història, temes d'actualitat, temes relacionats amb la identitat...; i la segona ofereix el catàleg de novetats més complet que existeix, amb una vintena de pàgines que orienten el lector sobre tots aquells llibres en català que apareixen al marcat i dels quals els grans mitjans no en diuen absolutament res. Són vint pàgines magnífiques, ja que tothom hi pot trobar els llibres que més s'ajusten als seus interessos: novel·la de narració, novel·la de no ficció, novel·la de misteri, novel·la històrica, grans clàssics, assaig polític, assaig espiritual, assaig d'autoconeixement, teatre, llengua, art, diccionaris, biografies, guies de cuina i de viatges, llibres per a joves, llibres per a infants de 0 a 6 anys, de 6 a 8 anys i de 8 a 12 anys...
Alguns polítics parlen molt de crear estructures d'Estat, però resulta xocant que mentre en parlen no facin absolutament res per impedir que desapareguin totes aquelles estructures que, per petites que siguin, ja existien gràcies a la il·lusió, a la fermesa i a l'emprenedoria de molts catalans. L'emblemàtica llibreria Ona va tancar les seves portes i els polítics van mirar cap a una altra banda, la llibreria Proa va anunciar el seu comiat i no va passar absolutament res, Grup 62 passa a mans d'un grup nacionalista espanyol com Planeta i l'independentisme institucional calla com un mort. Doncs bé, un club de lectors dels Països Catalans, com el Grup del Llibre, i una revista literària, com Lletres, també són estructures d'Estat. Quin Estat no dóna un tracte preferent a la producció en la seva llengua? Quin Estat no té una revista que informi de tota la seva producció bibliogràfica? Nosaltres en tenim una, de revista, i es diu Lletres. I Lletres té al número 83 de l'avinguda de la República Argentina, l'única llibreria de Barcelona dedicada exclusivament als llibres en català. Si de debò volem ser un Estat independent, siguem conseqüents i fem que Lletres ens tingui a nosaltres.

Víctor Alexandre

Origen


http://www.racocatala.cat/noticia/29525/estructura-destat-anomenada-lletres

Més sobre Revistes (395)